De beste wandelschoenen voor jou

Outdoorschoenen
Bij de INTERSPORT-winkel gaan we altijd uit van de Fit for Feet analyse. Je gaat dan op een plaat staan en de medewerker kan precies zien welke wandelschoenen het beste bij je passen. De antwoorden op onderstaande vragen zijn hierbij dan ook van toepassing:

  • Naar welk land ga je en op wat voor soort terrein ga je lopen?
  • Heb je al eerder bergwandelschoenen gehad?
  • Loop je op steunzolen, heb je problemen met je voeten en waar moet dan rekening mee worden gehouden?
Bij het vinden van de juiste wandelschoenen moet er rekening gehouden worden met de hoogtes waarop je gaat lopen en je gewicht. Als je onder de boomgrens blijft lopen zijn stugge schoenen niet van toepassing en het gewicht van een persoon kan van invloed zijn op de schoenen.

Soorten klasse schoenen
Verschillende klassen
A-klasse Lage wandelschoen, licht in gewicht, veel demping, soepele zool en in de meeste gevallen gevoerd met Goretex, zodat de schoen waterdicht en ademend is, maar kan ook gevoerd worden met mesh nylon of volledig leer. Situatie voor harde ondergrond, Nijmeegse Vierdaagse of 5 km.
A/B-klasse Belgische Ardennen, Limburgse heuvels. Niet al te extreem. Is een mix tussen wandel en bergschoen. Heeft demping, soepele zool, maar is niet waterdicht. Deze schoen is hoger rond de enkel waardoor je meer steun en stabiliteit hebt.
B-klasse Echte bergwandelschoenen. Advies om voor ruig terrein met rotsen te gebruiken en iets meer van de gebaande paden af, eventueel een iets zwaardere rugzak.
B/C-klasse Schoenen die voornamelijk geschikt zijn voor mensen die huttentochten gaan doen. Op grote hoogtes lopen, zware rugzak.
D-klasse Stijgijzers vast.

De verschillende categorieën worden vooral bepaald door de stijfheid en de hardheid van de zool en de hoogte van de enkel. Hoe hoger in de categorie, hoe stijver en stugger de schoen en hoe hoger de schoen is rondom de enkel. Meer ondersteuning en stabiliteit. Dit is vooral nodig als je gaat wandelen op ruig terrein. Je wilt dan niet dat je enkel dubbel klapt, dus je hebt goede stabiliteit nodig.

Wandelsokken
Naast wandelschoenen zijn sokken erg belangrijk. Een goede sok is meestal naadloos en is vaak gemaakt van coolmax of marinewol. Een sok moet transpiratie afvoeren en goed in de schoen passen. Een schoen heeft een bepaalde pasvorm. Als je daar een sok in draagt die extra polstering geeft aan bijvoorbeeld de voorvoet en hielbeen dan zit je steviger in de schoen. Je vult als het ware wat loze ruimte in je schoen op, waardoor je steviger in je schoen staat. Daardoor heb je dus ook minder kans op blessures en blaren.

In de sokken zitten ook gradaties qua steun. Voor de kortere wandelingen met lage schoenen heb je een wat dunnere, lage sok. Voor de zwaardere wandelingen in de bergen heb je dikkere, hogere sokken nodig.

Shop wandelschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs