Aanschaffen van een (rug)tas

Wandelrugzakken zijn er te vinden in veel soorten en maten. De juiste kiezen voor jouw outdooractiviteit kan daarom een lastige opgave zijn. Wij van INTERSPORT helpen jou daar graag mee, bijvoorbeeld via deze blog, maar ook in onze winkels.

De belangrijkste vragen voor de aanschaf van een goede rugzak zijn:
 • Wat wil je tijdens je wandeling meenemen?
 • Ga je een korte of lange wandeling maken?
 • Loop je over een vlak of ruig terrein?
 • Verschillende klassen

  Tassen zijn er in verschillende klassen. Naarmate de tas zwaarder gevuld wordt, is het belangrijk dat er een smalle en gepolsde heupband aan zit, dit zorgt voor een comfortabel gevoel gedurende de wandeling. Zodra je meer gewicht in de rugzak stopt is het belangrijk dat de heupband wat meer bij de heup komt te zitten, zodat je het gewicht verdeeld. De passing van de tas moet dan ook bij de rug passen.

  >Ben je van plan om een stadswandeling of korte wandeling te maken? Dan adviseren wij je aan een citybag aan te schaffen. Een citybag heeft 1 vak met een grote ritsopening, wat soepelere schouderbanden en is licht van gewicht. Binnen de categorie city bags zijn ook nog verschillende soorten bags, zoals tassen met een laptop sleeve, handig voor als je onderweg bent en je je laptop mee moet nemen. Dit soort tassen hebben over het algemeen een inhoud van 10 tot 30 liter, wat meer dan genoeg is om al jouw benodigdheden voor 1 dag in mee te nemen.

  Actieve wandelaars

  Voor de actieve wandelaars hebben we grotere tassen qua inhoud. Tourtassen zijn perfect voor backpackers die een verre reis maken, maar ze zijn daarentegen ook handig voor mensen die op een camping staan en elke dag vanuit dezelfde plek een bergwandeling gaan maken. Mocht je een huttentocht gaan maken, dan heb je uiteraard een grotere tas nodig, omdat je daar alle kleding, slaapbenodigdheden en eten en drinken in mee moet nemen. Vaak hebben dit soort tassen een apart vak voor jouw slaapmatje en slaapzak.

  Ben jij iemand die veel wandelingen maakt, zowel klein als groot, schaf dan meerdere wandeltassen aan zodat je voor elke outdooractiviteit de perfecte tas hebt en niet hoeft de bezuinigen om wat je mee wilt nemen of met veel loze ruimte vertrekt.

  Kies de juiste grootte

  Het is belangrijk dat de tas goed op de rug en de heup hangt. In grotere tassen zit namelijk veel gewicht. De schouderbanden kun je verstellen waardoor de tas goed op je rug past. Als je een nieuwe rugtas gaat kopen dan moet je er altijd op letten dat de tas goed bij je postuur past. Ben je 1,70 cm en wil je met een 80 liter tas gaan backpacken dan raden wij dat af. Waarom? Omdat het rugpand van de rugzak dan te lang is waardoor de heupband niet op de heup zit, maar veel lager. Dit is ontzettend oncomfortabel wat voor klachten zorgt. De heupband moet altijd op de heup zitten, omdat gemiddeld 2/3 van het gewicht op je heup zit en 1/3 op je schouders.

  In kleinere tassen heb je vaak bovenin een rits die ver open kan waardoor je er gemakkelijk bij kunt. Er zijn ook tassen met een klepzak. Bij deze tassen is de opening afgedekt met een klep die je gemakkelijk open en dicht kunt doen. Door middel van een trekkoord kun je de tas strak aantrekken zodat er niks uit kan vallen. Bij de grotere tassen is het erg belangrijk dat ze op alle compartimenten frontritsen hebben. Als je de rugtas> dan plat neerlegt kan je alles er makkelijk in- en uitpakken. Het organiseren van een tas is belangrijk als je een trektocht maakt.

  Overige dingen waar je op moet letten

  Drinken
  Tijdens een wandeling is het belangrijk dat jij voldoende drinkt. Neem daarom genoeg drinkflessen mee en let ook op hoe je die kunt opbergen bij de aanschaf van de tas. Het is ook mogelijk om een rugzak met een geïntegreerd drinksysteem aan te schaffen, dit scheelt flessen.

  Opbergmogelijkheden
  Er zijn tassen die maar 1 vak hebben, maar je hebt ook tassen die heel veel vakes, zakjes en lusjes hebben. Bedenk vooraf goed wat jij mee wilt nemen tijdens een wandeling en wat je eventueel op zou moeten kunnen bergen, zoals wandelstokken, voordat je een tas aanschaft.

  Waterdichtheid
  De meeste tassen zijn waterdicht, maar 100% garanderen kunnen we nooit. Daarom worden veel rugzakken geleverd met een regenhoes. Op deze manier wordt je rugzak extra beschermd tijdens een fikse regenbui. Een regenhoes is echter ook vaak verkrijgbaar in de winkel als outdoor accessoire.

  Rugpand
  Let goed op het rugpand van de tas die jij wilt gaan kopen. Een comfortabel rugpand vermindert de kans op pijn in jouw rug en schouders. Daarnaast is het ook heel prettig als het rugpand ademend is, hierdoor blijft de tas namelijk langer fris als jij veel last hebt van transpiratie op jouw rug.

  Shop wandeltassen Gerelateerde blogs Alle blogs