Wat heb je nodig als je gaat wandelen?

Wandelen is een makkelijke, leuke en gezonde manier om te sporten en is bovendien een goede keuze voor iedereen omdat de kans op blessures klein is. Ben jij van plan om een wandeling te gaan maken? Dan zijn er enkele dingen waar je aan moet denken voor je vertrekt.

Kleding

Het dragen van de juiste kleding is erg belangrijk. Verkeerde kleding kan zorgen voor ongemak, blaren of onderkoeling. Het beste is om met laagjes te werken, zodat je een laag kan uittrekken als het warmer wordt of extra kan aandoen als het koeler wordt.

De verschillende lagen
Onderlaag Bestaat uit vochtregulerende shirts en thermobroeken.
Tussenlaag Bestaat uit vesten, sweaters en hoodies. Deze laag zorgt ervoor dat warmte vastgehouden wordt.
Buitenlaag Bestaat uit jassen en regenkleding. Deze laag beschermt je tegen regen, wind en sneeuw en moet waterdicht en ademend zijn.

Een belangrijk onderdeel van je outfit zijn de sokken, de verkeerde kunnen namelijk zorgen voor blaren. Kies daarom voor naadloze en ademende sokken. Sokken van Coolmax materiaal zorgen er bovendien voor dat vocht afgevoerd wordt zodat jouw voeten droog blijven.

Met mooi weer is het een dilemma: Wat voor broek moet ik aan? Een lange broek kan te warm worden, terwijl een korte wellicht te koud is gedurende bepaalde momenten op de dag. In dit geval is een afritsbroek de perfecte uitkomst. Doordat de pijpen afritsbaar zijn, kan jij op elk moment van de dag de lengte van de broek aanpassen.

Het is te adviseren om regenkleding mee te nemen. Mocht het weer omslaan, dan beschermt dit jou. Houd je niet van regenkleding, dan is een regenponcho een goed alternatief. Deze zijn licht van gewicht en ventileren beter dan regenkleding. Bij wind of niet-zomerse temperaturen zijn poncho’s echter niet aan te raden omdat ze niet warm zijn.

Wandelschoenen

Voor een wandeling is het van belang om goede schoenen te dragen. Deze maken het wandelen namelijk makkelijker en helpen jou onderweg beter dan sneakers. Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in lage en hoge modellen, waarbij hoge modellen voornamelijk worden gekozen voor bergwandelingen of door mensen met zwakke enkels die ondersteunt moeten worden.

Naast de hoogte, zijn de wandelschoenen ook in veel verschillende klassen te verkrijgen. De klasse waarin een schoen zit, wordt bepaald door de stijfheid en hardheid van de zool. Hoe hoger de categorie, hoe meer ondersteuning en stabiliteit de schoen biedt. Bij INTERSPORT helpen wij jou graag om de juiste wandelschoenen aan te schaffen.

Rugzak

Een rugzak is een essentieel onderdeel van de wandeluitrusting. Het soort rugzak dat nodig is, is afhankelijk van de wandeling die je gaat maken. Voor een lange wandeling heb je namelijk meer opbergruimte nodig dan voor een korte. Bedenk in je voorbereiding goed wat voor wandeling je gaat maken en wat je daarvoor allemaal nodig hebt voordat je de rugzak kiest. Je wilt namelijk niet met een te grote rugzak rondlopen of niet genoeg ruimte hebben.

Pet of hoed

De zon is altijd aanwezig, of je hem nou ziet of niet. Neem daarom altijd een petje of hoed mee om jezelf te beschermen tegen de zon en een zonnesteek of verbranding te voorkomen. Er zijn ook petten verkrijgbaar die ook je nek beschermen tegen de zon.

Eten en drinken

Tijdens een wandeling is het belangrijk dat je genoeg eet en drinkt. Te weinig vocht kan leiden tot kramp of uitdroging en door te weinig te eten verlies je energie. Neem daarom genoeg eten en drinken mee, ga ervan uit dat je elk uur een halve liter water moet drinken.

Zonnebrand en zonnebril

Ga je met mooi weer wandelen? Smeer je dan van te voren in én neem zonnebrand mee om je tijdens de wandeling nog extra in te kunnen smeren. Doe dit dan ook vaak genoeg om te voorkomen dat je verbrandt. De zon tast niet alleen jouw huid aan, maar ook jouw ogen. Vergeet daarom niet om een goede zonnebril mee te nemen.

Overige

Naast bovenstaande punten, is het ook handig om aan de volgende dingen te denken.

  • Dunne sjaal: Met mooi weer is het handig om een dunne sjaal mee te nemen om tijdens het wandelen jouw armen en nek te beschermen tegen de zon.
  • EHBO-kit: Tijdens het wandelen kunnen er ongelukken gebeuren, kan je blaren krijgen of gestoken worden. Neem daarom altijd een EHBO-kit mee voor een snelle behandeling tijdens de wandeling met onder andere (blaren)pleisters, een tekentang, paracetamol en spullen tegen insecten(steken).
  • Handdoek: Zweet je veel, dan is een handdoek makkelijk om mee te nemen om je af te drogen. Daarnaast is het te gebruiken om op te zitten als je even wilt uitrusten zonder dat je kleding vies wordt. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens de wandeling een beekje tegenkomt waarin je wilt afkoelen, dan voorkomt de handdoek dat je kleding nat wordt.
  • Kaart: Ga je in een onbekend gebied wandelen? Zorg dan voor een kaart van de omgeving om te voorkomen dat je verdwaald.
  • Powerbank: Zorg altijd ervoor dat je mobiel een volle batterij heeft zodra je vertrekt, maar door het gebruik van de mobiel tijdens de wandeling voor de route of om foto’s te maken, kan de batterij snel teruglopen. Zorg daarom altijd voor een goede en volle powerbank zodat je altijd bereikbaar blijft.
  • Plastic zak: Een plastic zak is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Je kunt er natte kleding indoen zodat niet je hele tas nat wordt, je kunt je afval erin opbergen maar je kunt er ook op zitten om te voorkomen dat jouw kleding vies wordt.
  • Shop wandelproducten Gerelateerde blogs Alle blogs