Onderhouden van je wandelschoenen

Levensduur van een schoen
Er is niet echt een bepaalde levensduur voor een wandelschoen, maar de leveranciers van de schoenen geven aan dat je ongeveer rond de 1.500 km nieuwe wandelschoenen nodig hebt. De belangrijkste zaken die daarmee samenhangen zijn op wat voor soort ondergrond je loopt, hoe vaak je loopt in de maand en wat jouw gewicht is. Dat zijn belangrijkste zaken in verband met slijtage van de wandelschoenen.

De 1.500 km is een richtlijn. Het kan zijn dat een schoen eerder vervangen moet worden gezien de uiterlijke kenmerken. Je kan bijvoorbeeld aan de dempende tussenzool zien dat de demping eruit is als de tussenzool heel erg is ingezakt. Als de onderste zwarte zool slijt en je ziet een lichtere kleur (tussenzool) er doorheen komen dan is het tijd om de schoenen te vervangen.

Onderhoud van de wandelschoenen
Als de schoen aan de buitenkant leer bevat dan is het belangrijk dat de schoen goed geïmpregneerd wordt. Impregnatie kan via een spray op een schone en droge schoen. Een spray werkt snel en trekt meteen goed in het leer. De schoen behandelen met een bijenwas is nog beter. Bijenwas is een was op natuurlijke basis wat nog een vettig laagje aan de buitenkant aanbrengt waardoor vuil en vocht minder aan de buitenkant kan intrekken. Met bijenwas kan het zijn dat de schoen er optisch anders uit gaat zien. Bijvoorbeeld als je een matte kleur schoen hebt en je plaatst daarover een bijenwas dan gaat de schoen glimmen. Het is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur of je dat wel of niet mooi vindt.

Ons advies is om, om de twee weken de schoenen in te sprayen, zodat de schoenen langer mooi blijven. Behandel je schoenen met de bijenwas, dan adviseren wij dat een paar keer per jaar te doen. Bijenwas blijft wat langer zitten op de schoenen, waardoor je het minder vaak hoeft in te vetten.

Bewaren van de schoenen
Indien je de schoenen alleen in de vakantie gebruikt adviseren wij om de schoen altijd droog weg te zetten. Haal de losse binnenzool eruit, zodat deze en de schoen zelf, optimaal kunnen drogen. Zet je schoenen op een droge plek neer. Gebruik je je wandelschoenen alleen tijdens vakanties en wellicht een paar jaar niet check dan altijd of je schoenen na die paar jaar nog goed zitten. De tussenzool kan bros worden, waardoor het kan zijn dat de schoen niet meer lekker loopt. Dat komt door materiaalmoeheid.

Shop wandelschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs