Leestijd: 3 minuten

Beginnen met suppen

Stand-up Paddleboarding, of 'suppen', is één van de opkomende sporten van afgelopen tijd in Nederland. Bij een sloot, een meer of zelfs bij de zee; je kunt het bijna overal doen.

Maar hoe begin je met suppen? We hebben wat belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet.

Een inflatable SUP board is een ‘opblaasbaar’ SUP board. Een groot voordeel hiervan is dat je hem makkelijk mee kunt nemen. De prijs van een opblaasbaar board is vaak lager dan een niet-opblaasbare variant. Perfect dus als je wilt beginnen met suppen en kennis wilt maken met deze sport!

Ben je op zoek naar een board, houd de volgende tips in je achterhoofd:

  • Hoe smaller het board, hoe sneller
  • Hoe korter het board, hoe wendbaarder
  • Hoe langer het board, hoe sneller
  • Hoe breder het board, hoe stabieler
  • Hoe dikker het board, hoe stabieler

Als je dan eenmaal een board hebt aangeschaft is het tijd om het water op te gaan. Het ziet er vanaf de kant makkelijk uit, maar het is best wel lastig om op een SUP board te (gaan) staan. Het board is niet stabiel, het wiebelt als jij je beweegt en natuurlijk komt er nog een beetje extra spanning bij komen omdat er altijd een risico is op een nat pak.

De makkelijkste manier is om te starten in kalm water, bijvoorbeeld in een recreatiemeer. Ga eerst op je knieën op een sup zitten & peddel wat rond.

Heb je dit onder de knie en kun je je evenwicht goed bewaren? Dan kan je proberen op te staan. Dit doe je met één been tegelijk. 

Enkele tips om zo goed mogelijk te gaan staan:

  • Plaats je voeten naast elkaar op schouderbreedte
  • Zet je voeten parallel aan het SUP board neer
  • Zorg dat je schouders en hoofd richting de punt van je SUP board wijzen
  • Buig je knieën een klein beetje tijdens het suppen

Als je (eindelijk) staat, neem dan even de tijd om je balans te vinden. Gebruik nog even geen peddel, die kan je namelijk uit balans brengen, waardoor je alsnog valt.

Als je eenmaal stabiel op je board staat kun je je peddel erbij pakken. Het is belangrijk om de sup peddel met één hand op de bovenkant en één hand om de as vast te houden.

Houd je handen ongeveer een schouderbreedte uit elkaar. Steek het blad van de peddel volledig onder water bij het peddelen. Als dit niet lukt zonder te bukken, dan heb je een langere sup peddel nodig.

Als dit allemaal gelukt is in stabiel water kun je eens proberen om wat minder stabiel water op te zoeken. Ga bijvoorbeeld een suppen in de gracht waar het water steeds golft vanwege alle bootjes. En als je écht uitdaging zoekt ga dan een naar de kust en probeer in de zee te suppen. Succes!

Gerelateerde blogs