Waarom zwemmen goed voor jou is

Zwemmen is voor veel mensen een leuke activiteit voor in de zomer als het warm weer is en er zwembaden of stranden worden bezocht. Maar naast een leuke, zomerse activiteit is het ook een sport met veel voordelen en dus een goede sport voor iedereen.

 
 

Full body workout

Met zwemmen wordt elke spier in het lichaam getraind. Zowel jouw boven- als onderlichaam wordt getraind, net als spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Daarnaast maakt het ook jouw rug losser waardoor je, als je regelmatig zwemt, minder last krijgt van rugklachten.

Zwemmen zorgt ook voor het aanmaken van spiermassa. Doordat water zorgt voor weerstand, is zwemmen de perfecte krachttraining. Let er hierbij wel op dat je verschillende slagen afwisselt, anders train je nog niet al jouw spieren en maak je nog niet optimaal gebruik van de gelegenheid.

Conditie opbouwen

Een ander groot voordeel van zwemmen is dat het jouw longinhoud vergroot, wat zorgt voor een betere conditie. Net als bij elke andere sport vergroot je met zwemmen jouw conditie, maar bij zwemmen gaat dat een stuk sneller dan bij andere sporten.

Daarnaast is zwemmen ook beter voor jouw hart aangezien de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten afneemt. Dit komt omdat met regelmatig zwemmen de bloeddruk en het cholesterol niveau verlaagd wordt. Ook stroomt bloed gemakkelijker terug naar jouw hart aangezien water meer druk uitoefent dan buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat jouw hart 10% - 15% minder hard moet werken.

Afvallen

Wil je afvallen? Dan is zwemmen de perfecte sport voor jou. In vergelijking tot andere sporten verbrand je met zwemmen erg snel calorieën. Met een half uur zwemmen kun je al zo’n 300 calorieën verliezen! Dit komt doordat zwemmen een duursport is en duursporten zorgen voor vetverbranding en gewichtsverlies. De ververbanding komt echter pas na ongeveer vijfentwintig minuten op gang, dus je moet wel lang genoeg zwemmen om echt af te kunnen vallen.

In het water weeg je nog maar 10% van jouw normale lichaamsgewicht (dus nog maar acht kilo bij een gewicht van tachtig kilo). Doordat je in het water zo licht bent, kun je je beter voortbewegen. Je kunt ook andere sporten doen om af te vallen, zoals hardlopen, maar in tegenstelling tot zwemmen worden daar jouw spieren en gewrichten veel meer belast waardoor de kans op overbelasting of blessures groter is.

Zwemmen kan erg helpen bij afvallen, maar om echt goed af te kunnen vallen, zul je ook op jouw voeding moeten letten. Als je gezond eet en regelmatig zwemt, zul je snel van de overtollige kilo’s af zijn.

Weinig kans op blessures

Jezelf blesseren met zwemmen is zeer lastig. Natuurlijk kun je een keer een verkeerde beweging maken of overbelast raken als je te veel zwemt, maar de kans op zware blessures is een stuk minder dan bij andere sporten, zoals hardlopen of voetballen.

Omdat de kans op blessures zo laag is en je maar 10% van jouw lichaamsgewicht weegt in het water, is het zwemmen bovendien de perfecte sport als je moet herstellen van een blessure of een zware activiteit, zoals veel topsporters doen. Doe je aan een andere sport dan zwemmen? Ga dan één of twee keer in de week zwemmen zodat jouw lichaam kan herstellen van die inspanning, terwijl je toch meer conditie en spiermassa opbouwt.

Loslaten van stress

Net als bij elke andere sport word je ook van zwemmen gelukkiger en kun je stress loslaten omdat tijdens het sporten endorfine vrijkomt. Met een uurtje zwemmen zul je merken dat je meer ontspannen uit het zwembad komt en extra energie hebt.

Mensen met veel stress slapen vaak ook minder. Ook daar helpt zwemmen bij. Door regelmatig te zwemmen slaap je meestal beter en dieper. Dit komt door het rustgevende effect waardoor jij je helemaal kunt ontspannen. Zit jij dus even iets minder goed in jouw vel? Ga dan een paar baantjes zwemmen en je zult je binnen no time een stuk beter voelen.

Shop zwemproducten Gerelateerde blogs Alle blogs