HARDLOPEN IN HET BUITENLAND, HOE DAN?! Door Lou, lourunstheworld.com.

Hardlopen is in de meeste grote Europese steden niet zo moeilijk. Je maakt een rondje door de stad, kijkt op de kaart waar de grote parken, zoekt naar rivieren en wellicht is er een strand met een mooie boulevard. Iedereen reist op een andere manier, de een stippelt alles tot in de puntjes uit en laat niets aan het toeval over, de ander boekt een ticket en ziet wel waar het schip strand. En een heleboel mensen zitten ergens tussenin. Ik ook. Al neig ik meer naar de kant van een ticket boeken en dan zien we wel. Al zoek ik van te voren wel iets uit. Zeker wat betreft hardlopen in het buitenland. Hoe ik dat doe? Dat ga ik je nu vertellen. Het belangrijkste is natuurlijk het bepalen van je bestemming, als die nog niet vaststaat dan kun je niet veel. Logisch en een beetje overbodige informatie. Maar ik ken ook mensen die hun bestemming bepalen aan de hand van eventuele hardloopwedstrijden in het buitenland.

1. What to wear?

Allereerst, wat is de temperatuur op de plek(ken) waar je naartoe gaat? Dit is van essentieel belang. Het is namelijk nog wel een verschil als je in de winter naar Oost Europa gaat of naar Australië. Dit vergt geen mega grote inspanning — althans, kiezen uit die hele berg hardloopkleding is niet altijd een makkie — je weet natuurlijk wel een beetje naar welk klimaat je vertrekt. Toch is kort van te voren checken wel handig. En ik spreek uit ervaring. Het weer kan soms gekke dingen doen. Waardoor je soms misschien toch een extra thermoshirt kan gebruiken. Dus, kort van te voren altijd nog even je weerapp checken.

2. Google is your best friend

Ik kan mij geen leven zonder Google meer voorstellen. Google weet gewoon alles. Vooral Google Maps vind ik fantastisch om even te checken voordat ik wegga. Je kunt natuurlijk ook de kaart in je Lonely Planet bekijken. Maar even stiekem tussendoor op je werk wegdromen over je aankomende vakantie, dat is best fijn. Op Google Maps bekijk ik altijd een beetje hoe de plek eruit ziet. Of er nationale parken zijn, een kustlijn, een grote rivier etc. Je kunt hieraan meestal wel een klein beetje zien waar je het beste kunt hardlopen. Daarnaast zoek ik ook altijd even op ‘hardlopen in [typ plaats van bestemming]’. Soms zijn er al anderen die tips hebben. 

3. Join the run club

Een paar weekjes voor vertrek check ik meestal even of er lokale run clubs zijn. Zo is de Nike Run Club in veel grote steden goed vertegenwoordigd. Je kunt net als in Amsterdam, gewoon aansluiten en met de locals een rondje door de stad rennen. Vaak is dit wel gebonden aan vaste dagen en tijden. Als je kort op een bestemming bent, dan heb je kans dat er op die dagen niet gelopen wordt. Dit zou ik van te voren wel even goed checken. Mocht er een van die dagen wel een
run club zijn. Dan zou ik zeker aansluiten. Een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en meer te leren over de stad waar je bent.

4. Sightjogging

Inmiddels heb ik al een paar keer een sightjogging tour gedaan. Dit is een goede manier om een stad te ontdekken en heel veel over de stad te leren van de echte locals. Zij vertellen je alle ins en outs over de stad, maar vertellen je ook waar je lekker kunt eten en drankjes kunt doen. Top als je de toeristische plekjes een beetje wilt vermijden. Vaak is het wel aan te raden om van te voren even uit te zoeken welke tour je wilt doen. Boeken is ook een goed idee. Meestal hebben de mensen die dit doen nog gewoon een fulltime baan en doen ze dit erbij vanuit een passie voor hardlopen en liefde voor de stad. Dit zijn ook meteen de beste tours. Zeker een keertje doen.

5. Races

Is er een lokale race? Leuk, meedoen! Zo’n race in het buitenland is altijd een hele ervaring. Helaas is het niet altijd goed te vinden op internet. Zeker wat betreft de kleinere races, deze moet je echt toevallig tegenkomen als je er bent. Of, schrijf je in voor een toffe (grote internationale) wedstrijd en plan daar je vakantie omheen.

6. Gereedschap

Naast je hardloopoutfit, is het slim om altijd wel ‘gereedschap’ bij je te hebben. Neem in het buitenland altijd je telefoon mee. Niet alleen voor de toffe foto’s cq. selfies, maar ook voor de veiligheid. Vergeet ook nooit een beetje geld of een pinpas/creditcard mee te nemen. Je weet nooit waarvoor je het nodig kan hebben. Mocht de temperatuur heel erg hoog zijn, vergeet dan niet een flesje water mee te nemen. Kind kan de was doen, toch? Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Gebruik je gezond verstand en dan komt het allemaal goed. Hardlopen in het buitenland is echt fantastisch. Niets moet en alles mag. Het is een hele mooie manier om de plek waar je bent te ontdekken, nieuwe mensen te leren kennen én ook nog eens actief bezig te zijn. 

Hoe bereid jij voor als je gaat reizen en daar ook een stukje wilt hardlopen?
Lourunstheworld deelt alles over hardlopen op reis. De fijnste hardloopplekjes- en routes en de mooiste hardlopende reisverhalen. Ik deel ook een hele berg handige weetjes, feitjes, tips en tricks om het hardlopen in het buitenland nóg leuker te maken. Op dit moment ben ik in Zuid Afrika, voornamelijk in Kaapstad. Volg mijn reis via www.lourunstheworld.com of check mijn Instagram voor dagelijks jaloersmakende updates. In Kaapstad wordt natuurlijk ook hardgelopen.