Wat is padel & waarom is het populair?

Padel is momenteel één van de snelst groeiende sporten ter wereld. In Nederland zijn op dit moment al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. In 2024 zullen er naar verwachting zelfs 400 locaties met 1100 banen zijn.

Wat is padel?

Padel wordt vaak gezien als een mix tussen tennis en squash. De sport kan worden gespeeld door mensen van alle leeftijden en niveaus. Het spel draait niet (alleen) om pure kracht maar met de juiste strategie en tactiek kun je ook winnen!

Padel wordt op competitief niveau alleen in dubbelspel gespeeld. Enkelspel bestaat wel, maar wordt enkel gespeeld om te trainen en techniek te verbeteren. Officiële wedstrijden worden altijd met vier spelers gespeeld.

Puntentelling

Padel gebruikt dezelfde puntentelling als tennis. Bij padel wordt er best of drie of vijf sets gespeeld, waarbij elke set uit zes games bestaat. Je telt 15, 30, 40 en vervolgens wint een team een game. Bij een stand van 40-40 moet er twee keer achter elkaar gescoord worden om de game te winnen.

Om een set te winnen moet je zes games winnen met minimaal twee games verschil. Als de score 5-5 is, speel je dus verder tot de zeven. Bij een score van 6-6 wordt er een tiebreak gespeeld. Bij de tiebreak speel je tot zeven punten en om te winnen moet er minimaal twee punten verschil zijn.

De padelbaan

Een padelbaan is 10×21 meter en bestaat uit glazen wanden en een metalen omheining. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net die maximaal 88cm hoog is in het midden.

Dankzij de glazen wanden en hekwerk krijg je vaak nog een tweede kans. De bal komt namelijk gewoon terug via de wand, zodat je de bal terug kunt slaan.

Populariteit padel

Het is een stuk eenvoudiger om de techniek van padel onder de knie te krijgen dan de techniek van tennis. De banen zijn namelijk kleiner én dankzij de glazen wanden hoef je minder afstand te overbruggen. Voetenwerk en techniek zijn bij padel minder belangrijk. Er zit veel dynamiek in het spel en omdat je dicht bij elkaar staat is er veel interactie tussen alle spelers in het veld. Groot voordeel is ook dat je geen sportervaring hoeft te hebben. Iedereen kan beginnen ongeacht leeftijd en ervaring. Daardoor is padel erg toegankelijk.

Shop Padel Alle padel blogs