Leestijd: 3 minuten

4 redenen om te trailrunnen

Inhoudsopgave

Ben je wel een beetje klaar met de wegen in en rond jouw stad? Zoek je een uitdaging? Ga dan eens trailrunnen! Zoek een bos, een duin, een leuke heuvel of het strand; er zijn in Nederland genoeg plekken voor een mooie trailrun! Wij hebben 4 goede redenen op een rijtje gezet waarom je eens een keer zou moeten trailrunnen!

1. Het geeft je brein een workout

Omhoog, omlaag, kuiltjes, oneffenheden.. je brein moet aan de slag om je te helpen tijden je run. Je hebt focus nodig en hoe moeilijker de weg, hoe meer je je brein een workout geeft! Over onverharde paden rennen maakt je een betere hardloper. Trailrunnen daagt je uit om gefocust te zijn, op je voeten te letten, jezelf te pushen om tóch in tempo over de heuvel te rennen en om bepaalde risico’s in te schatten. Kortom; niet alleen je lijf krijgt een workout van trailrunnen, ook je brein moet aan de bak.

2. Je wordt extra fit!

Als je gaat trailrunnen zul je vaker omhoog rennen dan als je op de weg rent. Dit zorgt voor sterkere beenspieren. En terwijl jij over oneffen (bos)grond rent, worden je enkels stabieler en sterker. Als je naar beneden rent, krijgen je knieën, enkels en benen te maken met een grotere impact. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je lijf gewend raakt aan zo’n grote impact. Een trailrun bestaat vaak uit een route met oneffenheden, stenen, kuilen, stronken en wortels. Het vraagt veel van je lichaam om hier mee om te gaan. Om stabiel te blijven spant je lichaam automatisch je core aan én activeert het allerlei kleine spieren in je lijf. Het resultaat? Een betere balans, een sterkere core en een fitter lijf!

3. Mentaal fit!

Het is al bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur je mentaal & fysiek beter maakt. Je kunt lekker je hoofd leeg maken, de stress wordt verlaagd en de frisse lucht is ook nog eens goed voor je eetlust en slaap. Je arbeidsproductiviteit, je concentratie en je creativiteit nemen toe; dus ook op werkgebied heeft het voordelen om er regelmatig op uit te trekken. Stop als je even niet meer kunt, geniet van de omgeving en neem de tijd om even op adem te komen.

4. Nooit saai

Het rondje door jouw stad of dorp kun je waarschijnlijk wel dromen. Maar een trailrun is bijna altijd anders; ook al loop je dezelfde route, dankzij het weer, het seizoen of de tijd kan jouw route er tóch compleet anders uitzien. En eerlijk; in het bos of de natuur zie je misschien niet zoveel mensen, auto’s of gebeurtenissen maar de mogelijkheid om een hert of grote grazer te spotten is alleen al leuk. En als je een natuurliefhebber bent is het sowieso een feest om in een groen gebied te lopen. En daarbij: springen in de plassen, lopen door de modder.. niet alleen kinderen zijn daar dol op!

Ook interessant: