Leestijd: 4 minuten

Het verschil tussen road & trailrunning

Inhoudsopgave

Hardlopen is gelukkig laagdrempelig, je trekt je schoenen aan, doet een goede warming up en je bent klaar om te gaan! Velen kiezen voor kilometers op de vertrouwde en bekende verharde wegen. Maar hardlopen is meer dan rennen op de verharde wegen. Kies jij wel eens voor de onverharde paden? Een andere manier van hardlopen. Er is namelijk een groot verschil tussen road en trailrunning!

Roadrunning

De naam zegt het al eigenlijk, hardlopen op de weg. Het terrein of de weg waar je loopt is bekend, en de kilometers gaan sneller voorbij dan je denkt! Een voordeel hiervan is dat je een constant tempo kunt aanhouden. Met hardlopen op de weg voelt alles vertrouwd, sportief bezig zijn en/of je hoofd lekker leegmaken. De focus bij roadrunning ligt op sneller worden, gaan voor die personal best, of juist een lekker rondje om te genieten zonder druk. Hardlopen is gelukkig meer dan rennen op de vertrouwde verharde wegen. Loop jij regelmatig op de weg? Het is een leuk idee om eens de onverharde paden te trotseren!

Trailrunning

Trailrunning is leuk! Het is dé manier om eens lekker van de natuur te genieten. Met deze manier van hardlopen, op de onverharde wegen is een extra uitdaging. Je loopt namelijk op een hele andere manier. Met andere tempo’s, omgevingen en diverse ondergronden variërend van bospaden, grind of door het zand. Een vaak voorkomend extraatje zijn de hoogtemeters die je erbij cadeau krijgt.

Waar je bij het hardlopen op de weg gewend zal zijn aan een snel gemiddeld tempo, gaat trailrunning om technischer lopen. Trailen vereist meer inspanning en een hoger energiegebruik. Let ook goed op waar je loopt. En doe niet te gek met heuvel op en heuvel af! Ga ook niet meteen een lange afstand trailen, maar bouw het goed en langzaam op indien je nog niet zoveel ervaring hebt. Ga eens lekker de bossen in, of kies voor mooie trails met hoogtemeters rondom de Veluwe of de heuvels in Limburg. Ook Nederland heeft veel mooie natuur te bieden. Perfect voor trails. Heb je de smaak helemaal te pakken? Vele trailrunners zoeken de bergen op in het buitenland!

Andere schoenen

Trailrunning vraagt ook om andere soorten schoenen. Trailschoenen gaan jouw helpen om het onverharde terrein makkelijker te trotseren. Het is de moeite waard om een paar aan te schaffen. Deze schoenen verhogen het comfort. Bieden meer stabiliteit en grip. Lees hier meer over wat je nodig hebt als je wilt gaan trailrunnen.

Afwisseling is fijn

Ben je enthousiast geworden? Gelukkig kun je nog steeds beide blijven doen. Wissel road en trailrunning lekker met elkaar af. Ervaar het beste van twee werelden! Trailrunning kan je sneller en sterker maken op de weg. En op de dagen dat je lekker op de verharde wegen gaat hardlopen, zal het minder heftig zijn vanwege de vertrouwde ondergrond!

Succes!

Ook interessant: