Leestijd: 4 minuten

Wat heb je nodig als je gaat trailrunnen?

Inhoudsopgave

Als je gaat trailrunnen, het hardlopen op onverharde paden, heb je andere producten nodig dan wanneer je op de weg loopt. Vanwege de andere ondergrond zijn andere schoenen nodig, maar er zijn ook nog andere dingen die je goed kunt gebruiken.

INTERSPORT heeft een lijstje samengesteld, zodat je helemaal klaar bent voor jouw (eerste) trailrun!

De juiste schoenen

Het belangrijkste als je gaat trailrunnen; je schoenen. Een trailschoen moet meer grip, meer bescherming en meer stevigheid bieden dan een ‘normale’ hardloopschoen. Deze eigenschappen zijn ontzettend belangrijk, want op onverharde paden kom je natuurlijk wortels, stronken, stenen, oneffenheden, kuilen, los zand en andere uitdagingen tegen.
Twijfel je over welke schoen het beste is voor jouw trailrun? Kom naar één van de INTERSPORT-winkels en laat je adviseren.

Outfit

Trailrunkleding verschilt niet heel veel van reguliere hardloopkleding. Vaak is trailrunkleding extra licht, is het wind- en waterdicht en zijn er verstevigde delen op bijvoorbeeld de schouders zodat je zonder last een rugzakje kunt dragen. Veel doorgewinterde trailrunners dragen ook een buff – fijn ter bescherming tegen koude wind, handig om je zweet snel weg te vegen, lekker om je nek of als zonbescherming op je hoofd.

Ook niet onbelangrijk; je sokken. Deze moeten (extra) goed vocht afvoeren en je goede bescherming bieden. Met de juiste sokken voorkom je blaren, schuren en drukplekken. Bij een langere trailrun kun je compressiesokken dragen voor extra bescherming.

Checklist voor je outfit

  • Vocht afvoerende sokken en ondergoed
  • Een hardloopbroek die niet schuurt
  • Een vocht afvoerend shirt
  • Een wind- en waterdicht jack
  • Een petje, zonneklep, zonnebril of buff
  • Voor de dames: een goed ondersteunende sport-bh

Rugzak

Als je wat langere afstanden of tijd gaat trailrunnen (> 1,5 uur), heb je vaak behoefte aan wat te eten én aan vocht. Om je repen, gelletjes en drinken (bijvoorbeeld isotone sportdrank) mee te nemen is een rugzak erg handig. In de compacte rugzak heb je ook plek om een extra vestje, verlichting en bijvoorbeeld je (opgeladen) telefoon op te bergen. Vergeet ook niet om je ID mee te nemen. Sommige trailrunners zorgen ook voor een kleine EHBO-kit in hun rugzak, met bijvoorbeeld een snelverband en sporttape erin.

Sporthorloge

Als je gaat lopen door een bos of over een kale (zand)vlakte is het soms lastig navigeren. Een sporthorloge is hierbij geen overbodige luxe. Het is natuurlijk altijd raadzaam om voor je run alvast online te kijken hoe je ongeveer gaat lopen. Op sommige horloges kun je ook een route inladen, waardoor je tijdens je run instructies krijgt over de route.

Los van de navigatie is het natuurlijk ook leuk om achteraf jouw resultaat te bekijken. Handig ook voor de volgende keer, zo kun je je progressie bijhouden.

Ook interessant: