Ready voor een work-out?
3 belangrijke tips om je daarop voor te bereiden!

Zelfs als je het beste trainingsplan volgt, zal het niet effectief zijn wanneer je je lichaam niet op de juiste manier van brandstof voorziet. Ontdek het beste voedsel voor sporters en leg de basis voor het bereiken van je beste prestaties.

Gelukkig hoeft het vinden van voedingsmiddellen niet ingewikkeld te zijn. Het enige dat je nodig hebt, is een goed begrip van enkele basisprincipes, die je vervolgens kunt aanpassen aan je persoonlijke vereisten. Volg deze stappen om goed voorbereid aan je work-out te beginnen!

Tip 1: Geen toegevoegde suikers

Het eten van gezond voedsel betekent dat het geen toegevoegde suikers, zout en/of conserveermiddelen bevat. Denk daarbij aan groenten, fruit, volle granen, noten en mager vlees. De beste voedingsmiddelen voor sporters bevatten en hoge nutriëntendichtheid en omvatten eieren, bananen, bosbessen, walnoten, zalm, avocado's, spinazie en haver, om er maar een paar te benoemen. Bovengenoemde voedselelementen moeten de bouwstenen zijn van al je maaltijden en snacks.

Tip 2: Combinatie van koolhydraten, eiwitten & gezonde vetten

Je lichaam heeft de juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten nodig om optimaal te kunnen presteren. Koolhydraten zorgen voor energie, eiwitten helpen bij het opbouwen en repareren van spieren, terwijl gezonde vetten je lichaam helpen om in het algemeen beter te werken (bijvoorbeeld bij de opname van vitamines). Dus hoeveel van elk heb je nodig? Dit varieert afhankelijk van de intensiteit van je training. Over het algemeen geldt dat hoe intensiever je training is, hoe hoger je koolhydraatinname zou moeten zijn. Dit is met name het geval wanneer je begint aan een intensieve work-out. Verspreid je eiwitinname gedurende de dag om verzadigd te blijven.

Tip 3: Maak wat je leuk en lekker vindt

Zodra je deze basisbegrippen begrijpt, kun je maaltijden maken die je leuk en lekker vindt. Zet je gerechten in de koelkast en experimenteer. Door vooruit te plannen, kun je voorkomen dat je een energiereep grijpt zodra de honger toeslaat tijdens het sporten. Maaltijdvoorbereiding hoeft echt niet uitgebreid te zijn. Enkele uitstekende gemakkelijke gerechten om te maken zijn: smoothies of magere yoghurt met fruit erin.

Het voedselschema van een voedingsrijke sporter zorgt ervoor dat je lichaam altijd de energie heeft die het nodig heeft. Vergeet natuurlijk niet om te hydrateren. En ten slotte, luister naar de aanwijzingen van je lichaam en wees flexibel. Als je je in het algemeen goed voelt, ben je op de goede weg. Als iets niet werkt voor jouw lichaam, blijf dan experimenteren met eten totdat je iets vindt wat voor jou werkt. Alleen op deze manier kun je ├ęcht alles geven tijdens een work-out. Succes!

Terug