Made in heaven

Ben jij fanatiek, en wil je het maximale uit sport halen? Stop met ‘meer van hetzelfde’ en start met het combineren van sporten. Drie topcombi’s uitgelegd.

Een basisprincipe van training is dat je specifiek bezig bent. Dus als je een betere zwemmer wilt worden, moet je vooral veel zwemmen. Maar er bestaat ook zoiets als ‘differentieel trainen’. Met andere woorden: het combineren van sporten. Extra voordeel: je traint je hele lichaam en krijgt minder te maken met blessures.

ZWEMMEN + FIETSEN + RUNNING

De triatlonsport wordt niet voor niets steeds populairder. Was het voorheen een marathon die op menig bucketlist stond? Nu is een olympische, halve of zelfs een hele triatlon dé uitdaging. Gek is dat niet. Triatlon is een sport waarbij het hele lichaam wordt getraind. Zwemmen, fietsen en hardlopen ondersteunen elkaar perfect en kunnen goed afgewisseld worden.

VAN VERMOEIDHEID NAAR HERSTEL

Op een dag dat je loopbenen vermoeid zijn, is zwemmen of fietsen dé manier om toch te kunnen bewegen. Na een zware zwemtraining kan lopen of fietsen juist weer een goede afwisseling zijn. Rustig je baantjes trekken of fietsen is ook een goede manier om actief te herstellen. Er stroomt zo meer bloed naar je spieren. Afvalstoffen worden beter afgebroken en voedingsstoffen bereiken sneller je spieren.

LANGE ADEM

Wil je een betere hardloper worden? Dan helpt zwemmen je om diep in te ademen. Ook je longen worden goed getraind. Zwemmen zorgt er ook voor dat je met een flinke dosis power op de pedalen kunt trappen. Tijdens het zwemmen train je je corespieren, waardoor je stabieler op je fiets zit. En om het cirkeltje rond te maken: van al dat fietsen en lopen krijg je sterke benen. Die komen weer van pas bij het zwemmen.

RUNNING + FIETSEN + HIKEN

Bij hardlopen is de kans op blessures groot. Vooral je pezen en gewrichten hebben het zwaar. F ietsersdie beginnen met running lopen hierdoor vaak te hard van stapel. Hun hart en longen zijn goed getraind, waardoor ze het lang kunnen uithouden, maar de pezen en gewrichten zijn niet genoeg getraind. Om blessures te vermijden doe je er goed aan om te combineren. Je kunt een deel van je (rustige) loopkilometers inruilen voor kilometers op de fiets. Je longen en hart moeten hierdoor net zo hard aan het werk, maar je pezen en gewrichten krijgen rust. Bovendien leg je met fietsen de nadruk op de spieren aan de achterkant van je bovenbenen (de hamstrings) waarbij je met lopen meer de voorste spieren (je quadriceps) gebruikt. Deze combi traint dus al je beenspieren.

KRACHT IN DE BENEN

Wil je een snellere hardloper worden? Voeg dan een hike toe aan je trainingsprogramma. Heuvel op en af hiken – zeker met goedgevulde rugzak – vraagt veel kracht van je benen. Deze kracht vertaalt zich tijdens het hardlopen in een grotere paslengte. Is je paslengte met elke hardloopstap een centimeter langer Dan ben je op een kilometer al snel zo’n 5 seconden sneller. Vooral heuvelaf lopen doe je liever hikend dan hardlopend. Deze beweging vraagt namelijk veel van je spieren.

ZWEMMEN + FITNESS + YOGA

Zwemmen is een cyclische sport: je maakt steeds dezelfde beweging. Om snel te zwemmen heb je kracht en souplesse nodig. Niet voor niets doen topzwemmers ook aan krachttraining. In de sportschool kun je extra werken aan de spieren die je gebruikt tijdens het zwemmen: de grote borstspier, de brede rugspier (latissimus), je biceps en triceps en natuurlijk sterke corespieren om netjes te blijven drijven. Perfecte fitnessoefeningen voor zwemmers zijn oefeningen met kleine dumbbells. Doe vooral veel herhalingen met een hoge snelheid. Ook oefeningen met een swissball, een wheel roll (buikspieren!) of elastische weerstandsbanden zijn goed voor waterratten.

SUPERSOEPEL

De benodigde souplesse bereik je met yoga – sport nummer drie. Deze sport zorgt voor een perfecte stretch van je spieren, terwijl je ook werkt aan een sterke core en balans.