KAMPIOENEN!


YES! Wat een prestatie! Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Oranje Leeuwinnen Europees Kampioen geworden! Wij feliciteren de Oranje Leeuwinnen met dit historische resultaat!

Officiële kleding en accessoires WEURO 2017

Als officiële partner van het Nederlands vrouwenvoetbal is de originele merchandise van de WEURO 2017 alleen bij INTERSPORT verkrijgbaar. Koop nu jouw shirt, gymtas, sjaal of officiële WEURO voetbal in onze webshop of in de INTERSPORT-winkels in de speelsteden.

De kleedkamer van...

Komende zomer speelt international Kelly Zeeman als een van de Oranjeleeuwinnen op het EK voetbal voor vrouwen. Hoe ziet haar voorbereiding in de kleedkamer eruit? Wij mochten meekijken.

De kleedkamer. Een plek waar je als sporter elkaar oppept voor de wedstrijd, na afloop feestviert of juist heel stil bent bij verlies. ‘Maar of je nou acht jaar oud en amateursporter bent of zoals ik international van de Oranjevrouwen, de kleedkamer is eigenlijk altijd en overal hetzelfde. Je kleedt je er om en gaat vervolgens iets doen wat je het liefste doet: voetballen. De sfeer is dus altijd gezellig. In ieder geval vóór de wedstrijd’, zegt de middenvelder van Ajax.

CARNAVALSMUZIEK

Bij verlies is het soms even wat minder gezellig. ‘Dan ben ik na afloop in de kleedkamer even niet te genieten. Bij mijn club Ajax ben je dan zo thuis, maar op trainingskamp met Oranje is dat anders. Maar goed, ook dan gaat na een poosje tóch de muziek weer aan’, vertelt Zeeman. Want als er één ding in elke kleedkamer aanwezig is, dan is het volgens de voetbalster wel muziek. De doping van iedere sporter. ‘Zelf vind ik het nummer You don’t know me van Jax Jones echt lekker’, zegt Zeeman. Maar daar zijn de andere Oranjevrouwen geen fan van. ‘Op de een of andere manier staat er bij Oranje vaak carnavalsmuziek op. Doe mij maar muziek met wat meer ritme.

KLEDINGDIENST

De muziek mag in de kleedkamer van de Oranjevrouwen soms alle kanten op schieten, voor de kleding geldt dat zeker niet. ‘De tenues worden keurig voor je opgehangen op nummer. Ik (nummer 17, red.) zit dus altijd naast nummer 16 en 18. Heerlijk, die structuur’, zegt Zeeman. ‘Dat is bij mijn club Ajax wel anders. Daar heb je afwisselend kledingdienst en hang je alle shirtjes dus zelf op. Voordeel is wel dat díe meiden in de kleedkamer een stuk minder carnavalsmuziek draaien.’ Bepaalde rituelen of bijgeloof heeft Zeeman niet, maar ze hoort wel graag ‘een laatste knaller’ uit de muziekboxen voor de wedstrijd begint. Dat zal dan wel geen Er staat een paard in de gang zijn.

KLEEDKAMERHUMOR

Voor de wedstrijd móet er in een kleedkamer vol vrouwen wel genoeg gelachen geworden. ‘Tuurlijk worden er geintjes uitgehaald. Maar geen heel gekke dingen, we zijn wat dat betreft een brave groep’, zegt de international. Kelly Zeeman lijkt niet snel onder de indruk te zijn. Of toch? ‘Vorig jaar speelden we tegen de Verenigde Staten in het Georgia Dome in Atlanta. Toen ik daar uit de kleedkamers kwam en die levensgrote posters van de spelersvrouwen aan de muur zag, vond ik dat erg indrukwekkend.’ Komende zomer, tijdens het EK vrouwenvoetbal in eigen land, kan Zeeman met haar teamgenoten deze wereldfaam ook verdienen. En wie weet hangt háár poster binnenkort dan ook wel levensgroot in De Galgenwaard of op Het Kasteel.

Op weg naar het EK!

Komende zomer speelt aanvalster Lieke Martens (24) op het EK voor vrouwen, in eigen land. Dat er hard getraind wordt, is een understatement. We liepen een weekje met haar mee.

MAANDAG: BIJKLETSEN
Lieke Martens heeft haar laatste wedstrijd voor het Zweedse FC Rosengård van 2016 al gespeeld, als ze maandag 21 november bij de KNVB in Zeist aankomt. ‘Ik heb ontzettend veel zin in deze trainingsweek met de Oranjeleeuwinnen. Het is altijd leuk om iedereen weer te zien, bij te kletsen. Kiki van Es ken ik bijvoorbeeld al vanaf mijn schooltijd. En wat is de vernieuwde KNVBcampus mooi geworden. Een feestje om te trainen.’

DINSDAG & WOENSDAG: AAN DE BAK!
Lieke schuift dinsdag als laatste aan bij het ontbijt: ‘Ik slaap graag uit … Maar dat heb ik ook wel nodig. Vandaag en morgen gaan we flink aan de slag. We hebben twee zware trainingsdagen voor de boeg. We moeten ons voorbereiden op de
oefeninterland tegen België. Morgen vertrekken we al met z’n allen naar Leuven, zodat we er donderdag helemaal klaar voor zijn. Vanmiddag is er gelukkig ruimte om even te relaxen. Veel meiden doen dan even een powernap, maar daar doe ik niet aan. Ik zoek liever de gezelligheid op. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld een potje te pingpongen met wat teamgenoten.’

DONDERDAG: BELGIË – NEDERLAND (3-2)
‘Oké, daar gaan we. Eens kijken of al die voorbereidingen iets opleveren en of we België kunnen verslaan. Of ik nerveus ben? Ja, het is altijd spannend natuurlijk.’ De Oranjeleeuwinnen komen twee keer op voorsprong, maar verliezen in de laatste minuut alsnog door een strafschop (3-2). Lieke, die 30 minuten voor tijd inviel, is strontchagrijnig. ‘Dit verlies is zó onnodig. We treffen de Belgen ook op het EK, dit was dus een mooie kans ze geen hoop te geven. Sorry, ik ben nu even niet te genieten.’

VRIJDAG: TELEURSTELLING
‘Vandaag is een flinke tegenvaller. Door files duurde de terugreis maar liefst vier uur. Later heb ik een meeting met onder andere tennisster Lesley Kerkhoven en schaatser Michel Mulder. We gaan het hebben over het topsporter zijn en hoe we
daarmee omgaan. Ik voel nog steeds de domper van ons verlies van gisteren, dus ik ben wel benieuwd hoe andere sporters teleurstelling verwerken. Ik blijf er altijd veel te lang in hangen. Wellicht kunnen ze me een paar tips meegeven.

ZATERDAG: SHOPPEN
‘Eindelijk even rust. Die kan ik wel gebruiken. Als ik terugkijk op de afgelopen dagen, zie ik dat ik echt goed op weg ben. Maar mijn rendement kan beter. Rust vinden voor een steekpass, verrassen met een schot in de hoek, bijvoorbeeld.
Maar hier ga ik niet de hele dag over piekeren. Zo meteen ga ik lekker shoppen met een paar teamgenoten.’

ZONDAG: NEXT UP: ENGELAND
‘Tijd om de draad weer op te pakken! De tweede oefenwedstrijd spelen we aanstaande dinsdag in het Willem IIstadion tegen Engeland. Mijn weken zijn best intensief. Eat, sleep, train, repeat. Maar dat hoort erbij. Ik heb ontzettend veel zin in het EK!’

NEDERLAND-ENGELAND: HOE GING HET UITEINDELIJK?
Dinsdag begint Martens in de basis en als ze na 66 minuten naar de kant wordt gehaald, staat het nog 0-0. Haar laatste minuten dit kalenderjaar, die ze in mineur afsluit als Jodie Taylor amper tien minuten later de eindstand bepaalt op 0-1.

EK UTRECHT

Oranje opent het EK in Utrecht. Op 16 juli 2017 spelen de Oranjeleeuwinnen het eerste groepsduel van het EK in stadion de Galgenwaard. De wedstrijd tegen Noorwegen staat dan op het programma. Ook Denemarken en België zitten bij Oranje in Groep A. De nummers een en twee gaan door naar de kwartfinales. Op 6 augustus wordt de finale in Enschede gespeeld. Duitsland won de laatste zes edities.


HET JAAR VAN DE ORANJEVROUWEN

Het wordt een belangrijk jaar voor de Oranjeleeuwinnen. Ze staan klaar om Nederland trots te maken op het EK in eigen land. Met aanvaller Shanice van de Sanden blikken we terug op een mooi sportseizoen en kijken we vooruit naar het EK.

Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland gastheer van het EK voetbal voor vrouwen. Volgend jaar van 16 juli tot en met 6 augustus strijden zestien teams, waaronder onze eigen Oranjeleeuwinnen, in Nederland om het Europees kampioenschap. Het naar Nederland halen van het UEFA Women’s EURO 2017 is een volgende mijlpaal. Want het gaat goed met het vrouwenvoetbal in Nederland. Vorig jaar deden de vrouwen voor het eerst mee aan het WK in Canada. In het kielzog van onze Oranjeleeuwinnen gaan steeds meer vrouwen aan voetbal doen.

DROOM DIE UITKOMT

Een EK in eigen land, voor eigen publiek, daar kon international Shanice van de Sanden als kind alleen maar van dromen. Van de Sanden, die begin dit jaar van FC Twente naar het Engelse Liverpool vertrok, hoopt dat de Oranjevrouwen komende zomer lef tonen. Natuurlijk, deelname aan het WK 2015 was mooi en uitgeschakeld worden in de achtste finales is niet slecht. Maar juist op zo’n toernooi, als heel de wereld toekijkt, wil je laten zien wat je kan. ‘Dat we goed kunnen voetballen weten we, maar het kwam er in Canada helaas niet helemaal uit.’ De 24-jarige aanvalster kan het weten; bij FC Twente werd ze driemaal Nederlands kampioen, tweemaal BeNe League-kampioen en ze speelde in de Champions League. Van de Sanden weet hoe je prijzen wint. 

THUISWEDSTRIJD

Dat het EK komende zomer in eigen land gespeeld wordt, ziet Van de Sanden als een voordeel. ‘Natuurlijk,  in eigen land, met al onze vrienden, familie en de fans als twaalfde man op de tribune, dat is lekker voetballen’, aldus de Oranjeleeuwin. Begin dit jaar speelde Oranje ook in eigen land het olympische kwalificatietoernooi. Op één doelpunt na werd plaatsing voor de Spelen in Rio de Janeiro gemist. Spelen voor eigen publiek smaakte naar meer. Nederland opent het toernooi op 16 juli in Stadion Galgenwaard in Utrecht. De finale op 6 augustus wordt gespeeld in het FC Twente-stadion in Enschede, de  plek waar Van de Sanden een transfer naar Liverpool afdwong.

KANSHEBBER

En juist in die nieuwe, Engelse kleedkamer krijgt de geboren Utrechtse steeds vaker de bevestiging van wat ze eigenlijk al wist: de Oranjeleeuwinnen tellen mee. ‘Ploeggenoten die ik tijdens interlands met Oranje tref zeggen weleens tegen mij dat ze dachten dat we minder goed waren. Ik zie het als een compliment. Zoals we nu spelen,  voetballen in plaats van de lange bal, is  niet te vergelijken met toen ik in 2008 debuteerde.’  Een ander verschil: het merendeel van de internationals voetbalt nu in fysiek sterkere, buitenlandse competities. ‘Die er varing nemen we mee naar het EK. We zijn niet favoriet, maar wel  kanshebber. Ik scoor momenteel vaker  in Oranje dan bij Liverpool dus ik hoop op veel speelminuten straks.’  


Vrouwenvoetbal in Nederland

Een EK in eigen land, daar konden de Oranjeleeuwinnen als kind alleen maar van dromen. Komende zomer wordt het werkelijkheid!

Ook zo genoten van de volleybalsters, handbalsters en hockeysters tijdens de Olympische Spelen? De Oranjeleeuwinnen staan ook te trappelen om Nederland trots te maken. Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland namelijk gastheer van het EK voor vrouwen. Volgend jaar van 16 juli tot en met 6 augustus strijden zestien teams, waaronder onze eigen Oranjeleeuwinnen, in Nederland om het Europees kampioenschap. Het naar Nederland halen van het UEFA Women’s EURO 2017 is een volgende mijlpaal voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Vorig jaar deed het team voor het eerst mee aan het WK, in Canada. En misschien nog wel belangrijker, achter onze Oranjeleeuwinnen melden zich steeds meer vrouwen op het veld; het  vrouwenvoetbal is dan ook de snelst groeiende teamsport van Nederland. Een EK in eigen land, voor eigen publiek, daar konden internationals als Lieke Martens, Mandy van den Berg, Anouk Dekker en Vivianne Miedema als kind alleen maar van dromen. Komende zomer wordt het werkelijkheid!

DEELNEMERS

Het Nederlands vrouwenvoetbal team is als organisator automatisch geplaatst. De overige vijftien deelnemers zijn nog niet allemaal bekend, maar de Oranjeleeuwinnen hebben 8 november in elk geval met rode viltstift in hun agenda omcirkeld. Dan is namelijk de loting voor het EK. Ook 6 augustus is ongetwijfeld gemarkeerd, de dag van de finale. In 2009 strandden de Oranjeleeuwinnen in de halve finale van het EK in Finland, dat zullen ze komende zomer in eigen land hoe dan ook willen verbeteren!

STADIONS VROUWENVOETBAL

Het UEFA Women’s EURO 2017 wordt gespeeld in stadions verdeeld over zeven Nederlandse steden: Breda, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Doetinchem, Deventer en Enschede. Nederland opent het toernooi op 16 juli in Stadion Galgenwaard in Utrecht. De finale op 6 augustus wordt gespeeld in De Grolsch Veste in Enschede. 

FAVORIETEN

Nederland trots maken. Dat is de belangrijkste doelstelling van de Oranjeleeuwinnen, vertellen internationals Lieke Martens, Anouk Dekker en aanvoerder Mandy van den Berg. Martens, vorige zomer de maker van het eerste WK-doelpunt voor de Oranjevrouwen in de geschiedenis, wijst naar de Nederlandse vrouwenteams tijdens de Spelen in Rio. ‘Wij willen laten zien dat wij óók zo’n team zijn, onszelf heel graag laten zien hoe goed we zijn.’ Ja, het is anders dan mannenvoetbal. Maar we moeten maar eens ophouden met dat vergelijken, zegt Van den Berg. ‘Je staat op het veld voor het team, voor je land, voor jezelf, maar je wilt uiteindelijk ook dat anderen het leuk gaan vinden. Wij hebben de fans, de twaalfde man dus, gewoon heel erg hard nodig.’ 

International Anouk Dekker:"Wereldwijd ontwikkelt het vrouwenvoetbal zich razendsnel"

WAT ZIJN DE KANSEN?

‘We zijn dichter naar de toplanden toe gegroeid’, zegt Dekker. ‘We plaatsten ons voor het eerst voor een WK. En we wisten ons op één doelpunt na in de kwalificatiewedstrijd tegen Zweden te plaatsen voor de Spelen in Rio. Eén doelpunt maar … En datzelfde Zweden haalt uiteindelijk de finale van de Spelen!’ Van den Berg: ‘Dat klopt, maar niet alleen wij verbeteren ons. Wereldwijd ontwikkelt het vrouwenvoetbal zich razendsnel. Op het EK zijn Duitsland, dat de Spelen en de afgelopen 6 EK’s won, en Frankrijk de favorieten. Maar daarachter, met bijvoorbeeld een Engeland, de Scandinavische landen en wij, kruipen we steeds meer naar elkaar toe.’

INTERSPORT is de allereerste partner ooit van het vrouwenvoetbal van de KNVB. Wij zijn partner t/m het WK van 2019.