De juiste voetbalschoenen in 5 stappen

Als je dit leest vraag jij jezelf waarschijnlijk af 'wat voor voetbalschoenen heb ik nodig?' Met het enorme aanbod aan voetbalschoenen is dit een hele begrijpelijke vraag. In deze blog wordt aan de hand van 5 stappen duidelijk uitgelegd waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw paar kicks.

Stap 1: Op welke ondergrond speel jij?
FG (Stevige ondergrond)
Speel je voornamelijk op natuurlijke ondergronden, dan zijn voetbalschoenen met een FG noppenconstructie (populaire zool met 12 tot 15 lage noppen/studs voor gebruik op droog, natuurlijk gras) het meest geschikt voor jou. Dit betekent niet dat je niet met dit schoentype op kunstgras kunt voetballen. De schoen is hier alleen niet voor gemaakt. FG schoenen slijten sneller op kunstgras en vergroten de kans op knie- en spierblessures.

AG (Kunstgras)
Zool speciaal gemaakt om mee te voetballen op kunstgras. AG-zoolplaten hebben meer noppen dan een FG-zoolplaat (tot wel 25). De noppen zijn kleiner van omvang en hol van binnen voor optimale grip en minder druk op de knieën en spieren. Deze noppenconstructie is niet geschikt om op mee op stevige ondergronden te voetballen.

MG (Meerdere ondergronden)
Wanneer je zowel op kunstgrasvelden als stevige ondergronden speelt zijn MG voetbalschoenen misschien wel de beste keuze voor jou. De MG voetbalschoen heeft een zool met zowel FG als AG noppen voor grip op beide ondergronden. Nike noemt dit schoentype MG, adidas FxG en PUMA FG/AG.

TF (Turf)
Een duurzame, rubberen zool met vele, kleine noppen voor grip op extreem harde velden, gravel en kunstgrasvelden.

IC (Indoor velden)
Speciaal voor in de zaal. Met een rubberen, gladde zool die niet afgeeft heb je de beste grip op indoor ondergronden.

SG (Zachte ondergrond)
Zool met 6 tot 8 hoge noppen/studs die voor een diepere penetratie in de grond zorgen. Gebruik dit zooltype wanneer je op zachte, drassige velden speelt voor de best mogelijke grip. Nooit op kunstgras of stevige ondergrond gebruiken om blessures te voorkomen.

Stap 2: Wat vind je belangrijk?
Comfort
Rechttoe rechtaan voetbalschoenen voor voetballers die op zoek zijn naar comfort. Bieden een klassiek gevoel vergelijkbaar met de voetbalschoenen van vroeger.  Vaak uitgerust met een leren bovenwerk en een minder agressief noppenpatroon. De Tiempo en Copa lijn van respectievelijk Nike en adidas zijn voorbeelden van comfort schoenen.

Controle
Wil jij de wedstrijd dicteren? Dan heb je een voetbalschoen nodig die je optimale controle en grip biedt. Dit schoentype heeft meestal een synthetisch bovenwerk en een zool met zowel ronde als langwerpige noppen. De adidas Predator is speciaal ontworpen om aan deze eisen te voldoen.

Snelheid
Gemaakt van dun, lichtgewicht materiaal. Dit zorgt voor een sok-achtige pasvorm, maar biedt ook zo goed als geen bescherming wanneer iemand op je voet gaat staan. Meestal voorzien van langwerpige noppen voor grip bij hoge snelheden. Als je op zoek bent naar snelheid zijn de Mercurial en X van respectievelijk Nike en adidas goede keuzes.

Stap 3: Kies het juiste materiaal
Leer
Er worden verschillende soorten leer gebruikt voor voetbalschoenen. In de goedkopere schoenen wordt doorgaans gebruik gemaakt van synthetisch leder en de duurdere modellen worden uitgevoerd met “full grain” leather, rundleder, kalfsleer of (in de topmodellen) kangoeroeleer. Met name kalfsleer en kangoeroeleer zorgen voor een optimaal balgevoel en comfort. Verder hebben leren schoenen een uitstekende pasvorm; leer vormt zich namelijk naar de voet. Leren voetbalschoenen vergen wel regelmatig onderhoud.

Synthetisch
Synthetische voetbalschoenen - ook wel kunststof schoenen genoemd - hebben als voordelen ten opzichte van de leren variant dat ze lichter en duurzamer zijn. Ook kunnen ze beter tegen slecht weer en vergen ze minder onderhoud. In tegenstelling tot de voetbalschoenen met een leren bovenwerk ademen synthetische voetbalschoenen niet en vormen ze zich niet naar je voet.

Geweven
Geweven voetbalschoenen – bij de meeste bekend als voetbalschoenen met sok – bieden een comfortabele en stabiele fit die aanvoelt als een tweede huid voor optimaal balgevoel. Het dunne materiaal biedt echter wel minder bescherming bij het schieten dan de bovengenoemde materialen.

Stap 4: De juiste pasvorm
Voetbalschoenen moeten perfect passen. Koop je voetbalschoenen dus niet te klein of te groot. Een te ruime schoen vergroot de kans op enkelblessures, terwijl te krappe/smalle schoenen de kans op overbelasting van voetspieren en –pezen verhogen.

De perfecte fit
Je standaard schoenmaat zal niet altijd overeenkomen met de maat die je voor voetbalschoenen nodig hebt. Dit omdat je wilt dat je voetbalschoen strak om je voet zit voor optimaal balgevoel. Probeer voetbalschoenen te kopen waar er tussen het eind van je tenen en de voorkant van de schoen ongeveer een centimeter ruimte zit.

Brede of smalle voeten
Over het algemeen vallen Nike voetbalschoenen smaller dan die van adidas. Als je wat bredere voeten hebt kun je dus beter naar voetbalschoenen van adidas kijken. Nike heeft echter ook modellen die wat breder vallen zoals de Tiempo. Wanneer je kiest voor een leren schoen en die net iets te smal valt, kun je er rekening mee houden dat het leer zich naar je voet vormt.

Stap 5: Wat is je budget?
Meer dan 150 euro
Wanneer je op competitief niveau speelt kun je het beste kiezen voor de topmodellen of middenklasse kicks. De topmodellen zijn ontworpen om de best mogelijke prestaties te leveren; niet om het meest duurzaam te zijn. 

Tussen de 80 en 150 euro
Hoeven jouw schoenen niet gemaakt te zijn van het beste materiaal en uitgerust met de laatste technologiën? Overweeg dan een paar kicks uit deze prijsklasse. Ze bieden vaak minder goede prestaties dan zijn duurdere broers, maar gaan in sommige gevallen wel langer mee.

Minder dan 80 euro
Speel je puur voor de fun en zijn de prestaties van je schoen minder van belang? Kies dan je schoenen uit deze prijsklasse. Let wel op dat wanneer je lager geprijsde schoenen koopt de kwaliteit minder wordt en de kans op blessures soms groter kan worden.

Tip: Heb je een beperkt budget, maar wil je toch op hoogwaardige kicks spelen? Kies dan voor een oudere kleurstelling van de voetbalschoen die je wilt. Deze zijn vaak afgeprijsd (aangezien veel mensen de nieuwste kleurtjes willen), maar niet minder van kwaliteit! 

Shop voetbalschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs