• Spaar 4% op alle aankopen
  • Gratis retourneren
  • Gratis afhalen in de winkel

Hoe zit een voetbalschoen in elkaar?

De grote verschillen in voetbalschoenen worden vooral veroorzaakt door verschillen in materiaal en constructie van de verschillende onderdelen van een voetbalschoen; het bovenwerk en de zool.

Bovenwerk voetbalschoen

Het bovenwerk van de voetbalschoen wordt gemaakt van verschillende materialen met elk hun specifieke eigenschappen. Hierbij is kunststof in diverse uitvoeringen sterk in opkomst, maar leer is nog steeds het meest gebruikte materiaal.

Er worden verschillende soorten leer gebruikt voor voetbalschoenen. In de goedkopere schoenen wordt doorgaans gebruik gemaakt van synthetisch leder en de duurdere modellen worden uitgevoerd met “full grain” leather, rundleder, kalfsleer of (in de topmodellen) kangoeroeleer. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een combinatie van bovengenoemde leersoorten. Met name kalfsleer en kangoeroeleer zorgen voor een optimaal balgevoel en comfort. Verder hebben leren schoenen een uitstekende pasvorm; leer vormt zich namelijk naar de voet. Leren voetbalschoenen vergen wel regelmatig onderhoud.

Bij kunststof schoenen is met name microfiber sterk in opkomst. Hiervan is de belangrijkste eigenschap dat het materiaal extreem licht van gewicht is en schoenen van dit materiaal zorgen voor een optimaal balgevoel. In de goedkopere uitvoeringen wordt gebruik gemaakt van afgeleide (kunststof) materialen. Deze verschillen per merk, met elk hun specifieke eigenschappen. Kunststof schoenen vergen minder onderhoud dan lederen schoenen en zijn vormvast.

Zool

Bij voetbalschoenen wordt gebruik gemaakt van verschillende zoolconstructies. Het aantal, de lengte en plaatsing van de noppen of studs maken een schoen meer of minder geschikt voor bepaalde typen ondergrond.
We onderscheiden de volgende zoolconstructies:

Firm Ground (FG) 
Zool met 12 tot 15 lage noppen/studs voor gebruik op droog, natuurlijk gras.
Op zachte drassige velden gaan de ruimtes tussen de noppen sneller dicht zitten waardoor de grip sterk vermindert.

Soft Ground (SG) 
Zool met 6 tot 8 hoge noppen/studs voor extra grip op zachte, drassige velden.
Hoge studs zijn op harde velden minder stabiel en vergroten de kans op vervelende enkelblessures.

Artificial Grass (AG)
Zool speciaal gemaakt om mee te voetballen op kunstgras. AG-zoolplaten hebben meer noppen dan een FG-zoolplaat (tot wel 25). De noppen zijn kleiner van omvang en hol van binnen voor optimale grip op kunstgrasvelden.  

Turf (TF)
Een duurzame, rubberen zool met vele, kleine noppen voor grip op extreem harde velden, gravel en kunstgrasvelden.

Indoor Courts (IC)
Speciaal voor in de zaal. Met een rubberen, gladde zool die niet afgeeft heb je de beste grip op indoor ondergronden.

Verwisselbare studs
Zool met verwisselbare noppen of studs. Hierdoor kan de schoen aangepast worden aan verschillende veldomstandigheden.

Vetering

Veel voetbalschoenen hebben een asymmetrisch vetersysteem waarbij de vetering naar de buitenzijde van de schoen verplaatst is. Hierdoor ontstaat een beter balcontact.

Binnenzool

De binnenzool zorgt voor extra comfort, voetondersteuning en demping. In veel gevallen wordt hierbij gebruik gemaakt van het goeddempende EVA .

Shop voetbalschoenen Gerelateerde blogs