Bereid je optimaal voor op de start van het tennisseizoen

Langzaamaan wordt het weer wat beter en stijgen de temperaturen. Lekker buiten tennissen komt dus weer steeds dichterbij. Niet iedereen heeft de mogelijkheid gehad om tijdens de koude wintermaanden binnen de trainen, juist daarom moet je niet te snel de baan op gaan. INTERSPORT vertelt je hoe je je optimaal kunt voorbereiden op de start van het tennisseizoen.

 
 

Kleding
Voorafgaand aan de start van het seizoen is het goed om even naar je kleding te kijken. Past alles nog en is alles nog heel? Als je de hele winter niet hebt getennist, is het altijd maar de vraag of je tenniskleding nog wel lekker zit. Je moet voldoende bewegingsruimte hebben om vrij te kunnen spelen. Begin je zonder de juiste sportkleding aan je tennisseizoen, dan kan het je beperken in je bewegingen, in je spel en kan je zelfs blessures oplopen. Mocht je tijdens de winter wel doorgespeeld hebben, denk er dan aan dat de kleding die je in de zaal droeg aanvankelijk niet geschikt zijn voor buiten, omdat de kans om onderkoelt te raken op de loer ligt.

Schoenen
Schoenen waar indoor mee gespeeld zijn, zijn niet altijd geschikt voor outdoor. Maar ook buiten heb je te maken met verschillende ondergronden (gras, gravel en hardcourt) en niet elke schoen kan op elke ondergrond gebruikt worden. Daarom is het raadzaam om voorafgaand aan de start van je tennisseizoen na te gaan of je nog goede tennisschoenen hebt die passen, maar ook of ze te gebruiken zijn op de ondergrond waar je op zal gaan spelen. Bij INTERSPORT adviseren we je graag over welke tennisschoenen voor jou de juiste keuze zijn.

Rackets
Voorafgaand aan het seizoen is het aan te raden om je racket te controleren. Is je bespanning nog goed? Moet je grip vervangen worden? Heb je misschien een nieuw racket nodig? Door een slecht bespannen racket speel je minder prettig aangezien je meer kracht zal moeten zetten om de bal terug te slaan. In enkele van onze winkels is het mogelijk om jouw racket opnieuw te laten bespannen. Een versleten grip wordt gladder waardoor je je racket steviger gaat vasthouden. Hierdoor verspeel je onnodige energie en krijg je eerder last van een vermoeide arm. Online zijn er verschillende filmpjes te vinden die uitleggen hoe jij zelf de grip kan vervangen.

Rustig belasting opbouwen
Wanneer je bovenstaande punten hebt gecontroleerd en je bent begonnen met je trainingen, begin dan niet te fanatiek. Doordat je een langere tijd minder hebt gedaan, is het van belang om de belasting niet te snel op te bouwen. Door te snel op te bouwen, kan je sneller overbelast raken en een blessure oplopen. Neem de tijd om aan het begin van het seizoen rustig op niveau te komen en luister goed naar je lichaam.

Neem de tijd om te herstellen
Herstellen na een training of wedstrijd is altijd belangrijk, maar na de eerste inspanningen van het seizoen neemt het belang extra toe. Je lichaam is die inspanning niet meer gewend waardoor het meer tijd nodig heeft om te herstellen. Neem die tijd ook om blessures en overbelasting te voorkomen. Neem eventueel meer tijd tussen de trainingen dan dat je gewend bent als je lichaam aangeeft dat het nog niet klaar is voor een nieuwe inspanning.

Shop tennisproducten Gerelateerde blogs Alle blogs