Hoe kies je het juiste tennisracket?

Met een groot aanbod van tennisrackets, kan het juiste racket kiezen een grote uitdaging zijn. Bij INTERSPORT kun je altijd terecht voor hulp en advies bij het aanschaffen van een tennisracket. Koop je een tennisracket online? Let dan vooral op de volgende punten, want een racket bepaalt in grote mate hoe jij kan spelen en kan jouw spel dus benadelen.

 
 

Type speler

Allereerst moet je weten wat voor type speler jij bent voordat er gekeken kan worden naar de eigenschappen van tennisrackets.

Beginnende tennisser: Jij tennist op recreatief niveau. Een licht racket die veel power meegeeft aan jouw slagen is een goede keuze.
Allround tennisser: Jij ben een wedstrijd- en/of competitietennisser. Een racket met een gemiddeld gewicht en een combinatie van power en controle is een goede keuze.
Gevorderde tennisser: Jij bent actief op hoger niveau en doet mee aan toernooien en competities. Een zwaarder racket met een kleiner blad die zorgt voor meer controle is een goede keuze.

Type racket

Power: Rackets met een dikker frame en een grote sweetspot (de ideale plek om de bal te raken) doordat hij vaak een groter blad en minder snaren heeft. Deze rackets zijn niet zo stijf als een controle racket waardoor jij makkelijk snelheid mee kunt geven aan een bal.
Controle: Zwaardere rackets met een kleiner blad en kleiner frame die wat stijver aanvoelen. Deze rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon (meer snaren) waardoor de snaren langer meegaan en minder snel gaan schuiven. Deze rackets zijn perfect voor iemand die op zoek is naar het gevoel om een bal goed te kunnen plaatsen.
Comfort: Een comfortabel racket doordat hij lichter van gewicht is en een grotere sweetspot heeft. Hierdoor is hij gemakkelijk te manoeuvreren en gebruiken. Deze rackets zijn een goede keuze voor tennissers die snel last hebben van blessures.

Gewicht

Lichtgewicht (255 – 270 gram): Een goed handelbaar racket dat lekker in de hand ligt. Bij deze rackets ligt het balanspunt in de top (topweight) waardoor je toch hard genoeg kan slaan en kenmerken zich daardoor vaak door hun power.
Medium gewicht (270 – 305 gram): Een racket die geschikt is voor een brede groep spelers, van jeugdspelers tot aan senioren. Deze rackets bieden een goede mix tussen power en controle.
Zwaargewicht (305 – 340 gram): Een racket die meer techniek vragen van een speler en een hoop controle teruggeeft. Deze rackets hebben het balanspunt meer richting het handvat (handleweight) en zijn niet geschikt voor beginners vanwege de techniek die nodig is om goed met dit soort rackets te kunnen spelen.

Balanspunt

Topweight (340 – 380 mm): Het balanspunt ligt bovenin het racket waardoor meer snelheid (power) aan de bal meegegeven kunt worden.
Even balanced (320 – 330 mm): Het balanspunt ligt in het midden van het racket waardoor hij een goede combinatie van power en controle biedt.
Handleweight (305 – 315 mm): Het balanspunt ligt onderin het racket waardoor je meer balcontrole krijgt.

Bladgrootte

De bladgrootte van een racket bepaald de hoeveelheid power, controle en comfort van het racket.

Midzised (kleiner dan 613 cm2): Door het kleinere blad heeft het racket een kleinere sweetspot. Hierdoor krijg je veel gevoel en controle. Voor dit soort rackets is een goede techniek en timing nodig. Dit soort rackets zijn ideaal voor serve- en volleyspelers die gevoelig zijn voor armblessures.
Midplus (613 – 677 cm2): Een racket met een gemiddelde bladgrootte en daardoor een goede mix tussen power en controle. Desalniettemin heb je nog steeds een ruime sweetspot om snelheid aan de bal mee te kunnen geven. Dit soort rackets zijn ideaal voor tennissers die veel spinnen.
Oversized (groter dan 677 cm2): Door het grotere blad hebben dit soort rackets een grotere sweetspot en is hij stabieler. Zonder al te veel kracht kun je bovendien veel snelheid creëren en daarnaast heb je een comfortabel balgevoel. Dit soort rackets zijn ideaal voor tennissers die vooral vanaf de baseline spelen.

Bladgrootte Square inches Vierkant cm
Midsized 85-92 548-612
Midplus 93-105 613-677
Oversized >106 >678

Framedikte

Dun frame (17 – 24 mm): Een over het algemeen flexibeler frame je meer controle hebt maar je wel power moet inleveren. Doordat ze flexibeler zijn, zijn ze af te raden voor beginners.
Dik frame (25 – 30 mm): Een stijver frame waardoor relatief weinig energie verloren wordt bij het raken van de bal en je dus meer snelheid kunt generen. Je hebt echter wel minder controle.

Lengte van het racket

Naast de standaard lengte van het racket (68-69 cm / 27 inch), is er ook een long-body racket verkrijgbaar. Deze rackets zijn maximaal 4 cm langer dan standaard rackets en bieden over het algemeen meer power en meer bereik. Hij is echter wel minder goede te manoeuvreren.Naast de standaard lengte van het racket (68-69 cm / 27 inch), is er ook een long-body racket verkrijgbaar. Deze rackets zijn maximaal 4 cm langer dan standaard rackets en bieden over het algemeen meer power en meer bereik. Hij is echter wel minder goede te manoeuvreren.

Informatie over de lengte van jeugdrackets staat onderaan deze blog.

Gripmaat

Om lekker te kunnen spelen, is de dikte van het gripje om het handvat van het racket van groot belang. Zowel bij een te kleine als bij een te grote grip moet je hem stevig vasthouden waardoor je een gespannen slag kunt krijgen en jouw arm eerder vermoeid zal zijn.

De juiste maat van de grip is te berekenen op twee manieren. Bij de eerste manier meet je de afstand op van de top van jouw ringvinger tot aan de tweede handlijn (zie de tabel hieronder voor de maat). Bij de tweede manier houd je het racket vast op een normale wijze met licht gespreide vingers. Er moet dan ongeveer een vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van de duim.

Omtrek in mm Gripmaat
100-102 L0
103-105 L1
106-108 L2
109-111 L3
112-114 L4
115-117 L5

Snaren

De bespanning van een tennisracket bepaalt voor een groot gedeelte hoe comfortabel het racket aanvoelt. Door middel van het type snaar en het gewicht van de bespanning kunnen namelijk de speeleigenschappen worden beïnvloed. Hierbij moet je ook rekening houden met de dikte van de snaar en het snarenpatroon.

Snarenpatronen: Rackets zijn uitgevoerd met verschillende snarenpatronen (in lengte x breedte: 18x19; 18x20; 16x18; 16x19; 16x20). Hoe meer snaren een racket heeft, hoe kleiner de mazen zijn. De regel die geldt is: hoe groter de mazen, hoe meer power er ervaren wordt. Hoe kleiner de mazen, hoe groter het comfort en controlegevoel. Dit heeft te maken met het balcontact. Bij grotere mazen treedt er minder balcontact op en wordt de bal meer gelanceerd.
Dikte van de snaren: De dikte van snaren wordt in mm aangegeven. Een dikkere snaar van > 1.33 mm gaat vaak langer mee, maar biedt minder power. Een dunnere biedt meer power, maar biedt minder duurzaamheid.
Gewicht bespanning: Een racket met een laag aantal kilo's (20-26 kg) geeft meer comfort, terwijl een wat hogere spanning (26-30 kg) meer controle geeft. Bij lagere spanning ontstaat er een zogenaamd trampoline-effect, waardoor de bal meer wordt gelanceerd. Een wat harder en strakker bespannen racket voelt stijver aan omdat er minder trampoline-effect optreedt.

Jeugdrackets

Jeugdrackets zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Vaak beginnen ze bij 19 inch, maar je hebt ook rackets van 21, 23, 25 en 26 inch. Het is van belang dat kinderen met een juist tennisracket spelen. Hoe meet je jeugdrackets aan? Hou het racket in de hand waarmee je slaat. Sta rechtop en houdt de slagarm gestrekt langs het lichaam. Het uiteinde van het racket mag dan ongeveer op de enkel komen. De gripdikte ‘groeit bij junior rackets mee’ met de racketlengte: een langer racket heeft automatisch een iets dikkere grip.

Tot en met 25 inch zijn tennisrackets veelal verkrijgbaar in aluminium. Betere kinderen kunnen echter ook kiezen voor een 25 of 26 inch racket van graphite. Dit soort rackets bieden meer stabiliteit, controle, balgevoel en een duidelijk betere trillingsdemping.

Shop tennisrackets Gerelateerde blogs Alle blogs