JUISTE KEUZE SPORTBEHA

Sporten in een gewone beha? Geen goed idee! Zó kies je de juiste sportbeha bij jouw sport.

Een sportbeha is niet alleen aan te raden omdat hij lekkerder zit, maar een verkeerde beha kan ook vervelende gevolgen hebben. Als borsten tijdens het sporten te veel bewegen, kan dat het weefsel beschadigen en borsten kunnen daardoor gaan hangen of er kunnen striae ontstaan. Sportbeha’s zijn te verdelen in drie verschillende groepen: low, medium en high support. Het is belangrijk om te weten welke beha het beste bij jou past. Als je niet kunt kiezen, kies dan altijd voor de meeste ondersteuning. Te veel kan geen kwaad.

De borsten worden gedragen door de borstspieren en de rugspieren. Zonder een goede ondersteuning zullen ook deze - met name bij de grotere cupmaten - zwaarder worden belast.

Borsten bewegen zich tijdens het sporten over drie assen: voor-achter, links-rechts en boven-onder.
Gebruik je geen goed ondersteunende sportbeha, dan kan de 'uitslag' of 'bounce' van de borsten bij een D cup soms wel negen centimeter zijn. Deze beweging is niet alleen schadelijk voor de borsten, maar geeft bovendien een zeer onplezierig gevoel.

LOW SUPPORT

Sportbeha’s met low support bieden weinig ondersteuning en zijn vooral geschikt voor ‘rustige’ sporten als wandelen, yoga en pilates. Deze beha past het beste bij vrouwen met een kleine cupmaat. Vrouwen met een grotere cupmaat kunnen ook bij een minder zware sport beter voor medium of high support kiezen.

MEDIUM SUPPORT

Meer ondersteuning nodig? Kies dan voor een sportbeha met medium support. Deze beha’s zijn geschikt voor sporten met een niet al te hoge impact zoals fitness, spinning en wielrennen. Hier komt wel meer inspanning bij kijken dan bij de sporten in de eerste categorie en daarom heb je ook stevigere ondersteuning nodig. Deze beha is geschikt voor vrouwen tot cupmaat E+.

HIGH SUPPORT

Als je een actievere sport als hardlopen, hockey of boksen beoefent, kun je het beste kiezen voor een high support-sportbeha. Deze zijn wat steviger en geven ook meer ondersteuning. Deze beha’s zijn ook de beste keuze voor vrouwen met een grotere cupmaat.

Aan welke eisen moet een goede sportbeha voldoen?

1. Vermindering van de bounce
2. Brede, vaak gevulde schouderbandjes
3. Vochtafvoerend en ademend materiaal
4. Slijtvast, voor langdurig gebruik
5. Comfortabele fitting
6. Gepolsterde drukpunten
7. Sportief uiterlijk