Welke tennisschoenen passen bij jou?

Met de juiste tennisschoenen kan je je prestaties flink verbeteren, maar waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe tennisschoenen? Het type ondergrond waarop je speelt is erg belangrijk. In Nederland kan je op de volgende soorten ondergronden spelen:
  • Gravel
  • Kunstgras
  • Smashcourt
  • Hardcourt
Een goede grip op de baan is belangrijk, maar de schoenen moeten ook niet stroef zijn. Hardcourt en kunstgras banen zijn veel stroever dan een gravel baan. Als de schoenen stroef zijn, kan je moeizaam draaien en is de kans op blessures groot. Slijtage van schoenen komt vaak voor omdat sommige mensen met hun schoenen ‘’slepen’’. Als je nieuwe schoenen in de winkel wilt gaan aanschaffen adviseren wij je om je oude schoenen mee te nemen. In de winkel kunnen ze dan kijken wat de slijtage is en kan er beter bepaalt worden welke schoenen ideaal voor jou zijn.

Voor een beginnende tennisser is het vooral belangrijk dat ze schoenen hebben die comfortabel en functioneel zijn. Het prijsverschil in de tennisschoenen zit hem vooral in de slijtvastheid en het comfort.

De levensduur van de tennisschoenen is sterk afhankelijk van je speelstijl en hoe vaak ze gebruikt worden.

  • Loop je veel over de baan of speel je voornamelijk vanaf één vast punt?
  • Tennis je 1 of 4 keer per week?
  • Ren je op de baan of maak je veel sleepbewegingen?
Dit zijn factoren die invloed hebben op de levensduur van de schoenen. Tennis je 1 keer in de week en ren je niet zo veel op de baan dan kan je een paar jaar met je schoenen doen. Speel je 4 keer in de week en sleep je met je voeten over de baan dan heb je misschien wel 2 of 3 paar schoenen per jaar nodig. De schoenzool slijt sneller als er veel wrijving met de ondergrond is.

Comfort van de schoenen
Bij een tennisschoen is het belangrijk dat de bal van de voet (breedste gedeelte van de voet) goed aansluit en niet beknelt zit in de schoen. Als je schoen na het strikken van de veters strak zit en de schoen in de breedte gaat uitzetten, is de pasvorm niet ideaal, maar als de veters helemaal worden aangetrokken en de schoen zit nog steeds los dan is de schoen te wijd.

De aansluiting van de hielkap is ook een belangrijke factor. De schoenen moeten zonder dat je je veters hebt gestrikt al goed zitten. Als je gelijk weer uit je schoenen kunt stappen zonder je handen hierbij te hoeven gebruiken is de schoen niet geschikt voor jou.

Als je in je tennisschoenen staat moet je genoeg ruimte bij je tenen hebben. Als je tijdens het tennissen je voet gaat belasten, veert je voet door en maak je je voet als het ware iets langer.

Tennisschoenen verschillen in gewicht. Of jij liever op lichte of wat zwaardere tennisschoenen speelt is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Veel tennissers vinden het fijn om op een wat stevigere, zwaardere schoen te spelen, omdat bij de stevigere schoen de stabiliteit beter is ten opzichte van een lichte tennisschoen.

Kwaliteit

Vroeger werden alle tennisschoenen van leer en canvas gemaakt. Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal van kunststof. De stevige componenten zorgen voor stabiliteit. Het mesh materiaal zorgt voor beter draagcomfort en voorkomt dat je voeten enorm warm worden tijdens het tennissen.

Onderhoud
Haal je schoenen na het tennissen altijd uit de tas en klop ze uit. Dit is vooral belangrijk als je op gravel of kunstgras hebt gespeeld. Zoek een droge plek waar je schoenen goed kunnen drogen. Je kan eventueel kranten in je schoenen doen of de binnenzool eruit halen als de schoenen erg nat/vochtig zijn. Droog je schoenen niet bij de verwarming, want dat kan het materiaal van de schoenen beschadigen.

Shop tennisschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs