• Spaar 4% op alle aankopen
 • Gratis retourneren
 • Gratis afhalen in de winkel

ALGEMENE INFORMATIE TENNISRACKETS

Racketselector 

De racketselector biedt hulp bij het uitzoeken van een passend tennisracket. De racketselector geeft een globaal advies van welke eigenschappen van een tennisracket belangrijk voor jou zijn. Ga voor een professioneel en persoonlijk advies naar de winkel en vraag een medewerker om meer informatie.

Stap 1: Bekijk wat voor soort speler je bent. 
Stap 2: Bekijk wat voor soort swing je hebt.
Stap 3: Bekijk welke speelsterkte je hebt.
Stap 4: Kies je categorie en bekijk de rackets.  

POWER 
Een power tennisracket is geschikt voor spelers met een korte, langzame swing en een speelsterkte van 6-7-8-9. Je bent vooral op zoek naar een tennisracket dat je extra power geeft. Power tennisrackets worden meestal gebruikt door recreatieve en gevorderde spelers. 
Racketeigenschappen: Een power tennisracket is licht van gewicht, heeft een topheight balanspunt en is comfortabel.   

POWER-ALLROUND
Een power-allround tennisracket is geschikt voor spelers met een korte en langzame of gemiddelde swing. Deze tennisrackets geven je extra power maar je bent ook op zoek naar controle. Je hebt een speelsterkte van 5-6-7-8-9 en je bent een recreatieve, gevorderde of competitie speler. 
Racketeigenschappen: Een power-allround tennisracket is licht of medium van gewicht en heeft een topheight of even-balance balanspunt. Daarnaast zijn deze tennisrackets comfortabel tijdens pittige wedstrijden.

ALLROUND 
Een allround tennisracket is geschikt voor spelers met een gemiddelde swing en geven je zowel power als controle. Daarnaast zijn allround tennisrackets geschikt voor recreatieve, gevorderde of competitie spelers met een speelsterkte van 3-4-5-6-7-8-9.
Racketeigenschappen: Een allround tennisracket heeft een medium gewicht en een even-balance balanspunt. 

ALLROUND-CONTROL
Een allround-control tennisracket is geschikt voor spelers met een gemiddelde en snelle swing. Deze tennisrackets geven veel controle maar ook wat power. Daarnaast zijn allround-control tennisrackets geschikt voor gevorderde, competitie en toernooi spelers met een speelsterkte van 3-4-5-6-7.
Racketeigenschappen: Een allround-control tennisracket heeft een medium of zwaar gewicht en een even-balance tot handleweight balanspunt. Daarnaast bieden deze tennisrackets minder comfort dan bovenstaande tennisrackets. 

CONTROL
Een control tennisracket is geschikt voor spelers met een snelle swing. Deze tennisrackets geven je zeer veel controle en zijn geschikt voor top en toernooi spelers met een speelsterkte van 1-2-3-4-5.
Racketeigenschappen: Een control tennisracket is zwaar van gewicht en een handleweight balanspunt. Daarnaast bieden deze tennisrackets weinig comfort maar geven je daarvoor veel controle voor terug.

Bij de keuze van een tennisracket zijn de volgende eigenschappen van belang:

 • Materiaal
 • Bladgrootte
 • Gewicht
 • Balans/Evenwicht
 • Lengte
 • Dikte van de grip


Materiaal

Hieronder vind je een overzicht van de materiaalsoorten waarvan rackets worden gemaakt.

grafiet -> licht, goede trillingsdemping
kevlar -> taai, licht, goede trillingsdemping
boron -> stug, sterk, licht, krasbestendig
glasvezel -> flexibel
aluminium stijf -> licht, slechte trillingsdemping
In het algemeen geldt; goedkopere rackets worden gemaakt van composiet (een mengeling van kunststoffen, meestal glasfiber (goedkoop en buigzaam) en grafiet (duur en een koolstofvezel). Grafiet maakt het racket stijver en stijvere rackets zijn doorgaans dus duurder. Je kunt de koolstofvezel ook in verschillende lagen en richtingen weven, waardoor het racket nog stijver en sterker wordt.
Extra toevoegingen als Titanium, maar ook wel Kevlar of Boron maken het racket sterker. Daardoor hoeft minder ander materiaal gebruikt te worden en kan het racket lichter worden.

 

Bladgrootte

De bladgrootte van het racket bepaalt de grootte van de ideale plaats om de bal te raken (lees; sweetspot), de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Oversized rackets (102 – 135 sq.inch) hebben een groot blad en ook een grotere sweetspot voor meer power en comfort. Midsize (85 – 95 sq inch) en midplusrackets (95 – 102 sq.inch) hebben een kleiner blad en daardoor meer controle. De keuze voor een bepaalde bladgrootte is daarom afhankelijk van de voorkeur van een speler. Vaak kiezen beginnende tennissers voor een “groter” blad en gevorderde tennissers voor een “kleiner” blad.

 

Gewicht

Lichtgewicht rackets liggen vaak prettig in de hand en zijn goed handelbaar. Nadeel van een licht racket is dat het minder balversnelling, balcontrole en comfort geeft. Om dit te compenseren hebben lichte rackets het balanspunt in de top. Hierdoor kan een speler vaak toch hard genoeg slaan. Een ander nadeel van een licht racket is dat als de bal buiten de sweetspot wordt geraakt, het racket minder stabiel is. Om dit te voorkomen knijpen tennissers vaak meer in hun racket waardoor weer sneller armblessures ontstaan. Een zwaarder racket heeft meer power en genereert minder trilling en heeft een grotere sweetspot. Zwaardere rackets hebben het balanspunt meestal in de steel waardoor deze rackets meer balcontrole hebben. Beginnende tennissers spelen beter met een licht racket, gevorderde spelers met een zwaarder racket.

 

Balans/ evenwicht

Een “topweight” racket (balanspunt meer bovenin het racket) heeft meer balversnelling en wordt vaak gekozen door spelers die meer gewicht achter de bal willen hebben. Een “handleweight” racket (balanspunt meer onderin het racket) geeft meer balcontrole en wordt vaak gekozen door spelers die een snel en wendbaar racket willen. Voor allround spelers is een “even balanced” racket (balanspunt in het midden) het meest geschikt.

 

Lengte

Tegenwoordig zijn rackets in verschillende lengtes te verkrijgen: standaard (68,5 cm) en zogenaamde longbody (71 t/m 73 cm) rackets. Door rackets een aantal cm langer te maken krijg je meer power en meer bereik. Nadeel is echter wel dat de balcontrole vermindert en de wendbaarheid van het racket minder is.

 

Dikte van de grip

Het allerbelangrijkste aspect van de gripdikte is het feit of het racket comfortabel in de hand ligt. Een te kleine grip zal aanleiding geven om in de grip te knijpen, omdat de grip in de hand kan gaan draaien als de bal niet goed wordt geraakt. Wanneer de grip te groot is moet de grip eveneens stevig vast worden gehouden. In beide gevallen levert dit een gespannen slag op. Daarbij raakt de arm eerder vermoeid.

 

De juiste gripmaat:

Meet de afstand op in je rackethand van de top van je ringvinger tot aan de 2e handlijn. Kijk dan aan de hand van het aantal millimeters in onderstaande schema welke grip dan het beste bij je past.

Omtrek in mm Omtrek in inches (USA) Gripmaat in Europa
100 - 102 mm 4 L0
103 - 105 mm 4 1/8 L1
106 - 108 mm 4 2/8 = 4 ¼ L2
109 - 111 mm 4 3/8 L3
112 - 114 mm 4 4/8 = 4 ½ L4
115 - 117 mm 4 5/8  L5

Een andere vuistregel die je kunt toepassen: hou je racket vast op een normale wijze, met de vingers licht gespreid. Er moet ongeveer een vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van de duim.

 

Speeleigenschappen

Langzame (korte) slag:
Dit is een slag waarbij je een korte achterzwaai maakt met een lage armsnelheid, matige centrering en een korte uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met veel power en comfort.
Rackets met een gewicht tussen de 240 en 280 gram en een balanspunt van 33 cm of meer zijn uitermate geschikt voor deze groep spelers. Een iets groter blad is gewenst.

Gemiddelde (middellange) slag:
Dit is een type slag waarbij je een middellange achterzwaai maakt met een gemiddelde armsnelheid en een middellange uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met power en controle.
Rackets met een gewicht tussen de 280 en 310 gram en een balanspunt van 31 cm of meer zijn uitermate geschikt voor deze groep spelers. Een gemiddeld of iets groter blad is gewenst.

Snelle (lange) slag:
Dit is een type slag waarbij je een lange achterzwaai maakt met een hoge armsnelheid, een precieze centrering en een lange uitzwaai. Meestal wordt gekozen voor een racket met veel controle en precisie. Rackets met een gewicht vanaf 310 gram en een balanspunt van maximaal 32 cm of meer zijn uitermate geschikt voor deze groep spelers. Een normaal of kleiner blad is gewenst.

 

Kinderrackets

Kinderrackets kenmerken zich door een afwijkende gewichts- en lengteverhouding ten opzichte van seniorenrackets. Het balanspunt ligt dichterbij het handvat om de handeling van het racket te vergemakkelijken.

De maat van kinderrackets kan als volgt worden gemeten: wanneer je rechtop staat, met de arm gestrekt naar beneden, moet het racket op - of liever iets boven - de enkel komen.

De volgende tabel kan ook worden gebruikt:

LeeftijdLichaamslengteRacketlengte
3 - 4 jaar tot 120 cm 50 cm
4 - 6 jaar tot 130 cm 55 cm
6 - 8 jaar tot 140 cm 60 cm
8 - 10 jaar tot 150 cm 64 cm

Kinderen kunnen (gemiddeld gesproken) vanaf een jaar of tien met een seniorenracket spelen.

Bij de keuze van een racket voor kinderen is het verstandig om niet alleen leeftijd en lichaamslengte te hanteren als maatstaf, hou ook rekening met de lichamelijke eigenschappen en vaardigheden van het kind. Denk daarbij aan knijpkracht, het vermogen om een bal goed te kunnen werpen en met name het zwaaivermogen. Daarnaast tellen ook de factoren talent en balgevoel. Kinderen die van nature "gemakkelijk zwaaien” kunnen bijvoorbeeld sneller met een groter racket spelen.

Bekijk hier onze tennisrackets voor kinderen.

 

Bespanning

De bespanning bepaalt voor het grootste deel de prestatie van uw tennisracket. Velen zijn van mening dat de keuze van de bespanning belangrijker is dan de keuze van het tennisracket.

Er zijn 3 belangrijke factoren die een bespanning heeft;

 1. De bespankracht
 2. De diameter van de snaar
 3. Type constructie van de tennissnaar

Bepankracht:
Tennisrackets worden normaliter bespannen met een trekgewicht van 22 tot 30 kilo.
De eigenschappen van je tennisracket worden voor een groot deel beïnvloed door de bespankracht. Een hard bespannen racket zorgt voor controle en precisie. Een zachte bespanning daarentegen zorgt voor meer snelheid en balgevoel.

  22 - 24 kilo 25 - 27 kilo 28 - 30 kilo
Power Veel Gemiddeld Weinig
Controle Weinig Gemiddeld Veel
Houdbaarheid Hoog Gemiddeld Laag
Balgevoel Veel Gemiddeld Weing
Ontlasting arm Hoog Gemiddeld Laag

 

Maar welke bespankracht de juiste is, kan echter niemand je met zekerheid vertellen, daar een gevoel altijd subjectief is. Er zijn professionals die met een bespankracht van 19 kilo spelen en anderen met een kracht van meer dan 30 kilo. Het is zelfs ooit voorgekomen dat professionals gedurende hun carrière schommelingen in hun bespanning lieten zien van 10 kilo.

 

Diameter

De tennissnaren zijn verkrijgbaar in diameters van 1,10 mm tot 1,40 mm. Hoe dunner de snaar hoe hoger de versnelling en het gevoel. Hoe dikker de snaar hoe langer de snaar meegaat.

 

Type constructie

In principe kan men een onderverdeling maken in vier soorten tennissnaren. Deze zijn natuurdarmsnaren, polyestersnaren, nylonsnaren en multifilamentsnaren. De drie laatst genoemde soorten snaren worden vaak samengevat onder het begrip kunststofsnaren.

 

Natuurdarmsnaren:

Toen de tennissport meer dan 100 jaar geleden werd geboren, gebruikte men voor de bespanning van tennisrackets de maag van een koe. Dit klinkt misschien voor een leek erg grappig, maar de darmsnaar wordt tot de dag van vandaag nog zo gemaakt. Voor de omslachtige productie van één enkele natuursnaar zijn vier koeienmagen nodig. Dit verklaart ook de relatief hoge prijs van de natuurdarmsnaar. Daarvoor is de darmsnaar nog altijd niet te evenaren in zake elasticiteit en spankracht. Deze snaar geeft een fantastisch gevoel en biedt de beste mogelijke ontlasting voor de arm. Daardoor is de darmsnaar met name geschikt voor spelers die veel comfort zoeken. Maar nagenoeg iedere professionele speler gebruikt natuurdarm tegenwoordig meestal als hybride.

 

Polyestersnaren:

Polyestersnaren zijn eenvoudig geconstrueerd en bestaan grotendeels uit een enkele vezel. Heel vaak wordt deze enkele snaar nog door een speciale bekleding ommanteld. Daarom worden polyestersnaren ook monofilamentsnaren genoemd. De eenvoudige structuur van de snaar zorgt voor een hard gevoel en lange houdbaarheid van de snaar. Voor de kwaliteit van de bespanning is deze eigenschap echter niet per se bevorderlijk. De polyestersnaren verliezen zeer snel aan elasticiteit, waardoor de bespankracht snel afneemt. Polyestersnaren zijn vooral geliefd bij toernooi- en clubspelers, omdat ze relatief goedkoop zijn en gedurende een bepaalde periode zeer goede eigenschappen hebben. Daarom zijn polyestersnaren zeer geschikt voor spelers waarbij de snaren snel versleten zijn. Met name de kwaliteit van polyestersnaren is de laatste jaren sterkt verbeterd. De toevoeging van nieuwe materialen en verbeterde behuizingen zorgen voor een betere elasticiteit.

 

Nylonsnaren:

Nylonsnaren zijn op basis van de materiaaleigenschappen van nylon zeer geschikt voor de fabricage van tennissnaren. Nylon biedt vanaf het begin een relatief hoge elasticiteit. De snarenopbouw van nylonsnaren is normaliter niet bijzonder moeilijk, maar meestal complexer dan de opbouw van polyestersnaren. De eigenschappen zijn overeenkomstig iets comfortabeler. Met hun gemiddelde houdbaarheid is de nylonsnaar de juiste keuze voor de gemiddelde speler. Juist in het bereik van nylonsnaren zijn er grote verschillen in de snaren. Het standaardtype nylonsnaar is niet echt aanbevelingswaardig, daarentegen komen de wat duurdere snaren zeer dicht in de buurt van de eigenschappen van een multifilamentsnaar.

 

Multifilamentsnaren:

De multifilamentsnaar komt het dichtst in de buurt van de eigenschappen van de natuurdarmsnaar. De constructie van de snaar is zeer tijdrovend. Hier worden vele snaardraden (filamenten) met deels verschillende filamentdiameters met elkaar verweven en in elkaar getwist. Daardoor krijgt de snaar niet alleen een enorme elasticiteit, maar zorgt ook voor een zeer hoog balgevoel. Ook de ontlasting van de arm bij dit type snaar biedt ten opzichte van de polyester- en nylonsnaren grote voordelen. De houdbaarheid van een dergelijke tennissnaar is in verhouding met de voortreffelijke eigenschappen uitstekend. Op basis van de tijdrovende constructie is de multifilamentsnaar relatief duur en is met name geschikt voor tennisspelers die hoge eisen stellen aan hun racket.

 

Hybride snaar

Onder hybride wordt verstaan de combinatie van verschillende type snaren, om de voordelen van de verschillende snaren met elkaar te combineren. Voor de lengtesnaren wordt aanbevolen een houdbare snaar te kiezen. Want normaliter geldt op basis van de sterkere beweging en de hieruit resulterende wrijving dat de lengtesnaar het eerste scheurt. Voor de lengtesnaren worden over het algemeen polyester- of darmsnaren gebruikt. De dwarssnaren daarentegen dienen zo veel mogelijk elastisch te zijn en een goed spelgevoel te geven. Hierbij wordt graag gebruik gemaakt van de kwaliteiten van een darmsnaar of een multifilamentsnaar. Het grote voordeel van een hybride snaar is dus dat de voordelige eigenschappen van de verschillende snaren tot één snaar worden samengesmolten, die gekenmerkt wordt door uitstekende eigenschappen en voortreffelijke houdbaarheid. Er bestaan nagenoeg oneindig veel combinatiemogelijkheden voor hybride snaren, want theoretisch kan men iedere snaar met een andere snaar combineren.

  Power Elasticiteit Balgevoel Ontlasting arm Houdbaarheid
Natuurdarmsnaar Zeer goed Zeer goed Zeer goed Zeer goed Voldoende
Polyestersnaar Goed Toereikend Goed Toereikend Zeer goed
Nylonsnaar Voldoende Voldoende Voldoende Voldoende Voldoende
Multifilamentsnaar Goed Goed Goed Goed Goed
Hybride snaar Individueel Individueel Individueel Individueel Individueel

 

 


 

Tennisballen


Er zijn twee verschillende soorten tennisballen:

'Pressurized' of gasgevulde ballen zijn onder druk verpakt. Als je het blik openmaakt ontsnapt er lucht. Ze zijn lekker hard als ze nieuw zijn, en hebben het beste speelcomfort. Het nadeel is dat ze na enige tijd zachter worden. Als je vaak genoeg speelt zijn ze versleten voordat ze echt zacht geworden zijn.
Drukloze ballen. Ze zijn van een ander soort rubber gemaakt, en worden daarom niet zacht. Als ze verslijten en kaal worden kunnen ze wel erg hard gaan. Het worden dan echte kanonskogels.


Stageballen. Speciaal voor de jeugdige tennissers zijn stageballen. Voor de kleinste kinderen, 5-7 jaar, is er de Stage-3. Daarna volgt Stage-2, voor kinderen tussen 7-9 jaar die tussen de servicelijn tot driekwart van het veld spelen. Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn er de Stage-1 ballen, die geschikt zijn om driekwart tot het hele veld te gebruiken. Het voordeel is dat deze tennisballen een lagere stuit hebben zodat de jeugdige speler niet steeds de bal raakt boven schouderhoogte.