Freerun = Freedom

Kevin (23) overtuigde Bo (23) freerunning eens te proberen. Want eeuwig buiten spelen, wie wil dat nou niet? Een sport die je in je leven in ieder geval één keer geprobeerd moet hebben.

BO: ‘Ja, freerunning is echt supervet! Ik heb jarenlang taekwondo gedaan en zocht een nieuwe sport. Ik ging één keer met Kevin mee en ben nooit meer weggegaan. Met freerunning ben je lekker individueel bezig. De een doet een salto, de Freerunander klimt of springt over obstakels, maar je hebt wél groepsgevoel. Dat is tof. Met z’n vieren over het strand of door de stad freerunnen, geeft echt het gevoel van ultieme vrijheid. Dat is vooral relaxed in de zomer, ja.

Maar in de winter trainen we in indoorhallen, zoals FreeStyle Motion. Freerunning gevaarlijk? Niet als je het goed krijgt aangeleerd en voldoende traint. Je zoekt je eigen grenzen op. Hoeft niets te doen wat je niet wil of kan. Omdat ik merkte dat weinig vrouwen freerunnen, ben ik samen met Kevin sinds november een GIRLS ONLY-les begonnen. Dat slaat goed aan, het zou leuk zijn als we dat landelijk kunnen uitbreiden.’

KEVIN: ‘Ik was twaalf jaar toen ik begon, was een van de eerste freerunners van Nederland en eigenlijk ben ik nooit meer gestopt met buiten spelen. Elf jaar later werk ik bij de grootste freerun-organisatie van Nederland, JUMP freerun. Je ziet het met Bo, als je eraan begint blijf je bij de sport. Wat ik ook mooi vind, freerunning is een geweldig middel om mensen op sociaal vlak beter te maken. Je kunt het zo extreem maken als je zelf wilt. Ga je voor snelheid, of juist de kunstzinnigheid?

Door stap voor stap kleine succesjes te boeken groeit je zelfvertrouwen. Het is dan ook niet per se een extreme sport. Veel mensen, vaak vrouwen, denken van wel. Het schrikt ze af, dat is jammer. Terwijl ik het juist vergelijk met dansen, een wereld die juist weer veel vrouwen kent. En het vette is: echt iedereen kan freerunnen. Het is zo’n geweldig gevoel, je moet het in je leven op z’n minst één keer geprobeerd hebben!’

ULTIEME VRIJHEID
Met freerunning verplaats je jezelf zo snel mogelijk over en met obstakels. Springen, klimmen, salto’s maken. De sport komt oorspronkelijk uit het Franse leger, waar het getraind werd als ontsnappingstechniek. In de jaren tachtig groeide het vervolgens uit tot een ware discipline. Het waaide over naar Engeland, er kwam een documentaire en sindsdien ging het viral. Nederland kent zo’n 10.000 freerunners.