Algemeen sportadvies

Zo behandel je blaren op de juiste manier

Of je nu vaak (grote afstanden) gaat wandelen of nieuwe schoenen aan het inlopen bent, iedereen heeft wel eens blaren gehad. Blaren zijn holtes in de huid, zijn gevuld met vocht en beschermen het onderliggende weefsel.

Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben, maar over het algemeen ontstaan ze doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt waardoor er vocht in óf onder de bovenste huidlaag ophoopt. De beschadiging kan voortkomen uit druk of wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van te krappe schoenen of de verkeerde sokken. Maar ze kunnen ook ontstaan door extreme verhitting of verkoeling van de huid. Deze brandblaren zijn eigenlijk een tweedegraadsverbranding en kunnen erg pijnlijk zijn. Daarnaast kun je ook blaren krijgen die zijn veroorzaakt door irriterende stoffen, onderliggende (huid) aandoeningen, infecties of beknellingen. Laatstgenoemde is vaak gevuld met bloed en daarom ook wel een bloedblaar wordt genoemd.

 
 

Behandeling van blaren

Meestal heelt de blaar vanzelf, en anders zeker nadat ze behandeld zijn. Dit kan, afhankelijk van de diepte en grootte van de blaar, enkele dagen tot weken duren. Bij een herstelde blaar zal het korstje loslaten en zal er vanzelf een nieuwe huid over de wond heen groeien.

Elk type blaar vergt een andere behandeling. Zo mag je niet aan een brandblaar komen, kun je bloedblaren en kleine drukblaren het beste met rust laten om infecties te voorkomen en kunnen grotere drukblaren doorgeprikt worden.

Over het algemeen is het echter het beste om de blaar met rust te laten, maar je moet hem wel in de gaten houden. Bij het doorprikken van de blaar maak je namelijk de bovenste huidlaag kapot waardoor de kans op infecties toeneemt.

Als je de blaar niet wilt doorprikken maar er wel last van hebt, dan kun je verlichtende middelen gebruiken. Denk hierbij aan blarenpleisters en een antiblarenspray. Deze spray is vooral voor preventief gebruik en wordt gebruikt bij de eerste tekenen van een blaar.

Heb je het idee dat een blaar ontstoken raakt? Ga dan bij de dokter langs.

Doorprikken van blaren

Kies je er toch voor om jouw blaar door te prikken? Doe het dan wel goed om infecties te voorkomen.

Een blaar doorprikken doe je met een schone naald. Daarnaast moet je ook eerst je blaar schoonmaken. Let er hier wel bij op dat je dept en niet gaat wrijven! Nadat de blaar doorgeprikt is, moet je het vocht voorzichtig eruit drukken en moet je de blaar schoonmaken en afdekken. Voor het afdekken kun je het beste een gaasje of wondpleister gebruiken.

Is je blaar open gegaan, dan moet je hem goed verzorgen om infecties te voorkomen. Dit doe je door hem regelmatig (één à twee keer per dag) schoon te maken en hem vervolgens dicht te plakken met een gaasje of wondpleister. Dit moet je blijven herhalen tot de huid weer dicht begint te groeien.

Voorkomen van blaren

Nog beter dan het behandelen van blaren, is het voorkomen van blaren. Er zijn verschillende dingen die jij zelf kunt doen om de kans op blaren zo veel mogelijk te beperken.

  • Draag goed passende schoenen;
  • Loop schoenen eerst goed in voordat je er lang op gaat lopen;
  • Draag geen vochtige sokken óf sokken van een slechte kwaliteit als je een lang stuk gaat lopen. Synthetische sokken zorgen ervoor dat vocht wordt afgevoerd, terwijl katoenen sokken juist vocht vasthouden;
  • Bescherm je huid met talkpoeder bij langdurige wrijving;
  • Bouw een activiteit langzaam op zodat de huid eraan kan wennen;
  • Twijfel je of wil je het risico op blaren nog verder inperken, draag dan twee paar sokken. Hierdoor is er wrijving tussen de sokken en niet tussen de sok en de huid;
  • Zorg voor een gladde en zachte huid voordat je een stuk gaan wandelen;
  • Plak gevoelige plekken preventief af.
  • Gerelateerde blogs Alle blogs