• Gratis afhalen in de winkel
  • Gratis retourneren
  • Levertijd 1 tot 3 werkdagen

ALLES OVER DAYPACKS

Daypacks zijn vooral bedoeld voor wandelingen en dagtochten, maar door de ideale afmetingen, inhoud (tussen de 15 en 35 liter) en de enorme veelzijdigheid worden dagtour rugzakken ook gebruikt voor vele andere doeleinden en activiteiten, zoals: school, werk, stedentrips, mountainbiken, inline skaten etc. Dagtour rugzakken zijn er in vele verschillende vormen en maten en er zijn grote verschillen in kwaliteit en beschikbare features.
Bedenk voordat je een rugzak koopt goed wat je er precies mee gaat doen en wat je belangrijk vindt.

Materiaal

Dagtour rugzakken moeten licht, sterk en slijtvast zijn. Bijna alle rugzakken worden dan ook gemaakt van synthetische vezels zoals nylon en polyester. Nylon (vaak onder de naam Cordura) wordt verreweg het meest gebruikt. In de meeste gevallen wordt voor de bodem een dikker, sterker en meer slijtvast materiaal gebruikt dan voor de rest van de rugzak.

Soms wordt in het materiaal een extra versterkte draad geweven, waardoor het materiaal meer weerstand tegen scheuren krijgt. Deze manier van weven wordt ripstop genoemd en is gemakkelijk te herkennen aan de duidelijk zichtbare wafelstructuur. Door het gebruik van ripstop kan in een rugzak een dunner en lichter doek gebruikt worden, zonder dat de rugzak minder sterk wordt. Het gebruik van ripstop maakt een rugzak meestal wel wat duurder.

Rugsysteem

De meeste eenvoudige rugzakken hebben een gepolsterde rugzijde. Tegenwoordig zijn de meeste dagtour rugzakken uitgerust met een rugsysteem dat extra ventilatie biedt. Hierbij worden twee verschillende systemen gebruikt:

1. Ventilatie foam
Hierbij wordt een wat dikker, luchtdoorlatend foam gebruikt waarin ventilatiekanalen liggen. Door de schoorsteenwerking van de ventilatiekanalen kan de warme lucht goed weg, waardoor de rug koeler blijft dan bij een normaal foam rugpand.

2.Ventilatieframe
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een frame waarin gaas wordt gespannen. Hierdoor ontstaat er een ruimte tussen je rug en de rugzak en ontstaat maximale ventilatie. Dagtourrugzakken met een ventilatieframe zijn vooral ideaal voor warme omstandigheden. Het enige nadeel is dat het gewicht wat verder van de rug af komt te liggen en dat de rugzak iets minder stabiel wordt.

Schouderbanden

Een rugzak moet lekker zitten. De schouderbanden zijn grotendeels bepalend voor het draagcomfort van een rugzak. Het is belangrijk dat de schouderbanden lekker zitten, niet knellen en niet onder de armen insnijden.

In de betere dagtour rugzak zitten dan ook altijd voorgevormde schouderbanden. Sommige schouderbanden zijn zo gesneden dat ze speciaal geschikt zijn voor vrouwen. Naast de vorm van de schouderbanden is ook de polstering van de schouderbanden van belang. In de duurdere rugzakken wordt vaak gebruikt gemaakt van een beter en comfortabeler foam waardoor je minder druk voelt. Onderschat het belang van een goed zittende rugzak niet, je loopt er vaak uren of dagen mee. Pas meerdere modellen en kijk welke rugzak het lekkerst zit.

Heupband

Grote tour en trekkingrugzakken hebben een heupband om ervoor te zorgen dat het grootste gedeelte van het gewicht op de heupen komt in plaats van op de schouders. Door het geringere gewicht in een dagtour rugzak, hebben niet alle dagtour rugzakken een heupband.

De kleine lichte daypacks hebben vaak helemaal geen heupband. De gemiddelde dagtour rugzak heeft een lichte heupband (anti-slingerbandje) om de rugzak tijdens het wandelen rustig en stabiel te houden. De grotere dagtour rugzakken hebben meestal wel een goede stevige heupband. Omdat de grotere dagtour rugzakken vaak ook wat zwaarder bepakt worden is het belangrijk om die zwaardere last wat meer over de heupen en schouders te verdelen.

Bepaal voor je een rugzak koopt goed wat je precies gaat doen en hoe zwaar je de rugzak gaat beladen.

Features

Naast extra opbergvakken en organisers, hebben de meeste dagtour rugzakken handige extra features.

1. Regenhoes
Rugzakken zijn meestal niet waterdicht, dagtour rugzakken hebben een ingebouwde regenhoes die je tevoorschijn kunt halen als het gaat regenen.

2. H2O aansluiting
Sommige rugzakken beschikken over een waterslot (een afgedekte opening) waar een slangetje van een watersysteem door kan. Vaak hebben deze rugzakken ook een apart vak voor een waterzak, ideaal voor warme omstandigheden of als je beide handen nodig hebt (bijvoorbeeld met Nordic Walking).

3. Audio vak
Vak voor MP3 speler of discman (vaak met opening voor draadje van de koptelefoon).

4. Mesh pockets
Zijvakken van Meshnylon voor bijvoorbeeld drinkflessen.

Intersport uses COOKIES to make sure you get the best experience on our website. If you continue we assume you consent to us using them.