Interview Marcelino Wunderlich

Denk je aan après-ski, dan denk je aan Marcelino Wunderlich, het alter ego van cabaretier en presentator Ruben Nicolai. De Oostenrijkse zanger heeft de polonaise aan zijn kont hangen en geniet – in alle bescheidenheid – van zijn enorme fanbase.

Waarin schuilt het succes van Wunderlich?
“Dat is ein moeilijke vraag. Want het succes schuilt niet in den familie Wunderlich. Nein, het druipt er meer van af! Ohne wahnsinn, al vanaf mijn grootvader Angelbard Wunderlich, daarna bij mijn vader Klaus, toen kwam ik ook nog eens! En ik ging qua succes er nog eens eventjes dik overheen. Ja, wij kennen succes als unser broekzak.”

Waar sta je het liefst op de ski’s?
“Het gebied ist mir egal, ik ben gek op schnee. Maar een ongeluk zit bij ’t schifahren in een klein hoekje. Zeker ook vanwege mijn consumptiegebruik, pas ik goed op en neem ik safety sehr serieus. Dus ik ga altijd met de lift naar boven én met dezelfde lift weer naar beneden.”

Wat is het ultieme après-skinummer?
Sie hatte nuhr nog schuhe an van Micky Krause. Dat vond ik damals een instant klassieker. Hoe met dat ene zinnetje toch heel mooi en subtiel die liebe wordt bezongen, richtig klasse.”

Wat is het mooiste moment van de wintersportdag?
“So net na de lunch als de ergste kopfschmerz van de abend dafür verdwenen ist.”

Wat eet je bij voorkeur op de piste?
“Voor het ontbijt 3 bockwursten mit kartoffelsalat, 4 gekookte eier und voller milch. Op de piste zwischen die mittag schnitzel mit pommes oder spaghetti Bolo mit viel käse.”

Wat is jouw favoriete schlagerlied?
Ich bin wie du von Marianne Rosenberg, het gehele oeuvre von Dennie Christiaan en net entdeckt: Helene Fischer met Atemlos durch die nacht.”

Wie hoor je dat laatste nummer het liefst zingen?
“Tuurlijk ben ik technisch een betere zanger en scoor ik op das gebied van sympathie en bescheidenheid stukken hoger, maar vlak Helene Fischer niet uit. Maar het allerliefst hoor ik die menschen in een uitgelaten après-ski hut dat nummer singen!”

Op welk podium sta je het liefst?
“In de bossen bij Kirchberg, Tirol, heeft mijn tante eine kleine stube; In dem Geliehenen Fahrrad, met een podium tussen het drankhok en die toiletten. Daar treed ik heel graag op. O ja, en de Ziggo Dome in Amsterdam.”

Met welk nummer krijg je mensen steevast in de polonaise?
“In Nederland krijg je de mensen het snelst im polonaise mit ein collectebus. Dat is dan wel de polonaise naar de uitgang.”