HOCKEYSCHOENEN

Sprinten, draaien, wenden en keren: hockey is een sport waarbij voeten en gewrichten intensief belast worden. Om de kans op vervelende enkel- en knieblessures te beperken moet een goede hockeyschoen over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken.

Stabiliteit

Om de kans op enkelblessures te beperken moet een goede hockeyschoen over voldoende stabiliteit beschikken. Extra stabiliteit wordt vooral verkregen door:
- Buitenzolen met een brede basis (bv doordat de noppen schuin naar buiten staan).
- Het gebruik van kuipconstructies in de zool.
- Extra verstevigingen in het bovenwerk.
- Goede pasvorm: een te ruime schoen vermindert de stabiliteit aanmerkelijk.
- Een goede torsiestijfheid, te bereiken door het plaatsen van een versteviging tussen de hiel en de voorvoet. Dit maakt de schoen stijver en stabieler.

Demping

Om de schokken die ontstaan tijdens het sprinten en stoppen op te vangen is het belangrijk dat een schoen over voldoende demping beschikt. Goede hockeyschoenen hebben een dempende tussenzool van PU, EVA of MEVA. In sommige gevallen worden in de tussenzool nog extra dempingssystemen verwerkt.

De benodigde demping is ook afhankelijk van het type veld waar je meestal op speelt. Op een zand in gestrooid kunstgrasveld heb je bijvoorbeeld meer demping nodig dan op de nieuwe watervelden die zelf al beter dempen.

Pasvorm

Om te voorkomen dat de voet in de schoen kan schuiven is een goede pasvorm erg belangrijk. Om blaarvorming te voorkomen is het belangrijk dat de voet zowel in de breedte als in de lengte niet in de schoen kan schuiven.

Grip

Het profiel van een hockeyschoen moet voor 2 belangrijke dingen zorgen. Aan de ene kant wil je voldoende grip hebben zodat je goed af kunt zetten en snel kunt stoppen, aan de ander kant wil je dat de schoen niet “vast” staat als je wil draaien. De meeste hockeyschoenen hebben een Multi noppenzool waarbij de grote van de noppen en het patroon van noppen specifiek is afgestemd op de eisen die kunstgrasvelden stellen.

Gewicht

Uiteraard ben je met een lichtere schoen sneller dan met een zware schoen. Steeds meer hockeyschoenen hebben daarom een bovenwerk waarin mesh nylon is verwerkt. Hierdoor wordt de schoen lichter (en hij ventileert ook nog eens beter).