Bescherm en verbeter jezelf op de hockeyvelden

Hockey is een hele leuke sport, maar je moet wel zorgen dat jij je goed beschermt om het leuk te houden. Hockeyballen en hockeysticks kunnen namelijk erg hard aankomen, waardoor blessures altijd op de loer liggen Gelukkig kan je de kans op blessures flink verminderen door het dragen van een bitje, van scheenbeschermers en van hockeyhandschoenen. Daarnaast kun jij door het gebruiken van een hockeygripje de kans verkleinen dat je een ander blesseert. Scheenbeschermers en een bitje zijn zelfs verplicht om te dragen, het dragen van een handschoen hoeft niet, maar raden wij wel aan.

Hockey scheenbeschermers

Er zijn diverse soorten hockey scheenbeschermers, je hebt ze met en zonder enkelbescherming. Het enkelstuk zit onder de hockeyschoenen en zorgt ervoor dat de scheenbeschermer goed op zijn plaats blijft tijdens het hockeyen. Scheenbeschermers zonder enkelstuk blijven op hun plaats door de sokken en/of een elastiek om de beschermer. Het voordeel van scheenbeschermers zonder enkelstuk is dat je ze gemakkelijk aan en uit kan doen wanneer je je hockeyschoenen en sokken al aan hebt.

Hockey scheenbeschermers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Het is belangrijk dat de beschermer goed op jouw scheen aansluit en jouw scheen optimaal beschermt. De scheenbeschermer moet voor een optimale bescherming tot 2 vingers onder de knie komen.

Brabo

Maat Lengte
XS 120-140 cm
S 140-160 cm
M 160-175 cm
L 175-185 cm
XL >185 cm

Wat extra tips waar je op moet letten bij het kopen van hockey scheenbeschermers:

 • Koop geen scheenbeschermers die te groot zijn, dus voor kinderen ook niet op de groei kopen;
 • Hockey scheenbeschermers zijn heel anders dan bij andere sporten. Koop dus geen voetbal scheenbeschermers;
 • Controleer of ze makkelijk aan en uit gaan, maar ook goed blijven zitten tijdens het hockeyen.
 • Hockeybitje

  Hockeybitjes zijn er in vele soorten, maten, kleuren en vormen. Daarnaast heb je bitjes voor kinderen en voor volwassenen, maar heb je ook speciale bitjes voor hockeyers met een beugel. Als stijlregel kun je aanhouden dat een kind over kan gaan naar een volwassenbitje als het kind al zijn kiezen heeft gewisseld.

  Je hebt verschillende soorten bitjes. Zo heb je bitjes die je moet koken zodat ze zich vormen naar jouw gebit. Lees hiervoor eerst goed de bijgeleverde informatie bij bitjes. Merken hanteren namelijk verschillende tijden voor het koken van de bitjes. Deze bitjes zijn het best aan te raden, omdat deze veel bescherming biedt aangezien ze beter aansluiten op jouw gebit. Je hebt ook standaard bitjes, die hoef je alleen uit te pakken en af te wassen, maar die bieden minder bescherming doordat ze minder goed aansluiten. Ook heb je op maat gemaakte bitjes, deze zijn echter weer een stuk duurder dan de bitjes die je moet koken, maar biedt wel de meeste bescherming.

   
   

  Hockeyhandschoen

  Hockeyers hebben vaak een hockeyhandschoen om de hand die je bovenaan de hockeystick houdt. Wanneer je de bal laag verdedigt kom die hand laag bij de grond. Dit doe je ook om je voeten te beschermen. Daarom adviseren we om altijd een handschoen om jouw hand te dragen.

  Hockeyhandschoenen werden vroegen meestal gemaakt van foam. Wanneer de bal dan op je hand kwam voelde je dit nog steeds, alleen wel veel minder dan wanneer je geen handschoen zou dragen. Tegenwoordig zijn er hockeyhandschoenen die gemaakt zijn van hard kunststof. Door dit nieuwe materiaal zijn je vingers en hand een stuk beter beschermd. In de zaal is het dragen van een hockeyhandschoen essentieel omdat je hier altijd met jouw hand op de grond verdedigt.

  Er zijn veel verschillende handschoenen verkrijgbaar. Zo heb je neopreen handschoenen waarbij drie vingers, de palm en bovenkant van jouw hand beschermd zijn. Deze handschoen is perfect als je op kunstgras moet spelen, omdat je zo geen last van schaafwonden krijgt. Daarnaast heb je ook handschoenen die een volledige bescherming biedt. Bij deze handschoenen verlies je echter wel grip met jouw hockeystick. Een derde soort is een handschoen waarbij de palm helemaal open is en de rest wel beschermd zodat je veel contact met de stick houdt.

  Over het algemeen kan je voor het kopen van hockeyhandschoenen de volgende maattabellen aanhouden. Blijf zelf echter wel goed aanvoelen of hij wel prettig zit, dus niet te ruim en te krap. Voor de beste pasvorm meet je de omvang op over de knokkels.

  Grays

  Maat Omvang
  XXXS <7 cm
  XXS <7,5 cm
  XS 8 cm
  S 8,5 cm
  M 9 cm
  L 9,5 cm
  XL 10 cm

  Brabo

  Player Maat Omvang
  XXS <8 cm
  XS 7,5-8,5 cm
  S 8-9 cm
  M 8,5-9,5 cm
  L 9-10 cm
  XL <9,5 cm
  Tech Maat Omvang
  XS/S 6-9 cm
  S/M 7-11 cm
  M/L 9-12 cm
  L/XL >10,5 cm
  Winter Maat Omvang
  Junior 7-11 cm
  Teen 8-12 cm
  Senior >10,5 cm

  Hockeygripje

  Er zit standaard een grip om de stick. Deze dempt de trillingen van de stick. Veel hockeyers doen hier een zeemgrip overheen. Dit gripje is gemaakt van zeemleer wat er voor zorgt dat je handen tijdens natte weersomstandigheden niet gaan glijden en dus goede grip ervaart. Ook kun je een ander soort gripje over de standaard grip doen waardoor je extra demping ervaart.

  Shop hockeyaccessoires Gerelateerde blogs Alle blogs