Aankooptips hockeysticks en hockeyschoenen

Op deze pagina geven we enkele hockeytips zoals waar je op moet letten als je hockeyschoenen koopt en waar je op moet letten als je een hockeystick koopt.

KIES DE JUISTE HOCKEYSTICK 

Bij het kiezen van een hockeystick spelen onder andere de kromming, curve location, stijfheid en krul een grote rol. Hieronder vind je extra informatie over de verschillende eigenschappen van hockeysticks.

Kromming

Elke hockeystick heeft een bepaalde kromming. De kromming verschilt echter per hockeystick en wordt aangeduid in millimeters (mm). De kromming van de stick varieert tussen de 16 en de 25mm. Volgens officiële regelgeving mag de stick geen grotere kromming hebben dan 25mm.
Hoe krommer de stick, hoe meer snelheid je kunt meegeven aan een push, sleeppush of scoop. Spelers die vaak deze technieken gebruiken kiezen daarom vaak voor een hockeystick met een maximale kromming. Voor beginnende of minder technische spelers zijn sticks met een kromming tussen de 16 en 22mm beter geschikt. Over het algemeen hebben deze sticks wat meer slagkracht en is het makkelijk om (nieuwe) technieken aan te leren.

Curve location

Naast de kromming van de hockeystick is ook de locatie waar de kromming begint van belang. Deze curve location wordt gemeten in centimeters vanaf de krul. 

Mid bow

Een stick met een mid bow curve location (ongeveer 30cm) heeft een geleidelijke kromming over de gehele stick. Deze stick is geschikt voor hockeyers die net beginnen en voor spelers die vaak slaan en flatsen maar minder pushen en scoopen. Nieuwe technieken leer je het makkelijkste aan met deze sticks.

Low bow

Een stick met een low bow curve location (ongeveer 25cm) is geschikt voor behendige spelers die snel willen dribbelen en graag liftpassjes geven. De sleeppush en scoop gaat met een low bow stick ook al erg goed.

Extreme bow

Een stick met een extreme bow curve location van maximaal 20cm is zeer geschikt voor strafcornerspecialisten en verdedigers die vaak de hoge bal (scoop) hanteren! 

Stijfheid

Soepele sticks

Een soepele stick zorgt voor optimaal balgevoel. Het controleren van de bal wordt een stuk makkelijk door de buigzaamheid van de stick. Soepele sticks bevatten geen of weinig carbon maar wel veel fiberglas. Dit materiaal zorgt er voor dat je wat slagkracht verliest.
Junior sticks zijn over het algemeen soepele sticks. Het is namelijk makkelijker om nieuwe technieken zoals drijf-, push- en aannametechnieken aan te leren met een soepele stick.

Allround sticks

Ben je op zoek naar een stick die niet te soepel maar ook niet te stug is? Dan is een allround stick ideaal is voor jou! Deze sticks combineren slagkracht met balgevoel.

Stugge sticks

Een stugge stick heeft een hoog carbonpercentage waardoor deze sticks stijver zijn dan de allround en soepele sticks. Deze sticks zijn minder buigzaam en daarom kan je er harder mee slaan. Het aannemen van de bal kan wel lastiger voor je worden.

Sticklengte

Voor kinderen is de lengte van groot belang. Met een te grote stick is het lastig om nieuwe technieken aan te leren en met een te kleine stick leren kinderen een verkeerde houding aan. In onderstaande tabel vind je de ideale lengte van de stick in relatie met de lengte van het kind. De stick mag niet boven de bovenkant van het heupbot komen.
Voor volwassenen is 36,5 inch de reguliere standaard lengte. Voor erg lange spelers kan een verlengde 37,5 inch stick een optie zijn.

 Lengte tot heup    Sticklengte   Lengte tot heup    Sticklengte 
< 45 cm  18 inch  73 - 76 cm   30 inch 
45 - 53 cm  21 inch  76 - 78 cm   31 inch 
53 - 60 cm  24 inch  78 - 81 cm  32 inch 
60 - 63 cm  25 inch  81 - 83 cm  33 inch 
63 - 66 cm  26 inch  83 - 86 cm   34 inch 
66 - 68 cm   27 inch   86 - 88 cm  35 inch  
68 - 71 cm  28 inch   88 - 91 cm   36 inch 
71 - 73 cm  29 inch  > 91 cm   36,5 inch


Krul

De krul van de stick is er in diverse vormen. De krul mag vanaf de grond gemeten niet hoger zijn dan 10cm.

Shorti: deze vorm is de ideale combinatie tussen controle en snelle stickbewegingen. Dit is de meest voorkomende haak.
Midi: deze krul is ongeveer 2,5cm langer dan de shorti krul. Dit grotere oppervlak zorgt er voor dat de bal makkelijker kan worden aangenomen.
Maxi: deze krul is iets langer dan de midi is en maakt het aannemen van de bal nog makkelijker. Door het grotere oppervlak is het wel lastiger om snelle bewegingen te maken.
Hook: dit is een J-vormige krul. Voor verdedigers is deze krul ideaal om de bal aan te nemen. Voor aanvallers en snelle middenvelders is deze krul minder ideaal.

Gewicht

Extra Light (<500 gram): is voornamelijk geschikt voor jonge dames of junioren die net de overstap naar senioren sticks maken. Het kost minder kracht om te dribbelen en snelle acties te maken.
Light (500-600 gram): wordt door de grootste groep hockeyers gebruikt. De sticks worden ook het meest in deze gewichtsklasse gemaakt. Dit is een stick die voor iedere speler geschikt is.
Medium (>600 gram): vooral gebruikt voor mensen die achterin spelen om extra gewicht achter de bal te zetten.

Materiaal

Tegenwoordig zijn er drie soorten sticks te onderscheiden. Er zijn sticks die volledig van hout zijn gemaakt, houten sticks in combinatie met kunststof en 100% kunststoffen sticks. De laatste jaren hebben de kunststoffen sticks de houten sticks bijna verdrongen. Alleen enkele junior sticks zijn nog volledig van hout gemaakt.

Ondergrond

Bij veld- en zaalhockey gebruikt men niet dezelfde hockeystick. Het grootste verschil zit hem in het gewicht en de dikte van de stick. Een zaalhockeystick is namelijk een stuk lichter en dunner dan een veldhockeystick en daardoor alleen geschikt om te pushen. Deze dunne en lichte stick zorgt voor snellere en gemakkelijkere bewegingen, waardoor het spel ook sneller is.

Keeper

De ene keeper speelt het liefst met een normale veldhockeystick, de ander keept liever met een speciale keepersstick. Keeperssticks zijn dunner en platter dan standaard veldhockey sticks. Hierdoor is het makkelijker om een bal weg te werken met de backhand. Ook heeft een keeperstick een extra boogje waardoor je meer oppervlak hebt om de ballen tegen te houden.

 

AANKOOPTIPS HOCKEYSCHOENEN

• Koop schoenen later op de dag; later op de dag is je voet ietwat opgezet wat meer overeenkomt met de voet tijdens het sporten.

• Pas nieuwe schoenen altijd met de sokken die je ook daadwerkelijk tijdens het hockeyen draagt.

• Pas eventueel ook in combinatie met je scheenbeschermers als die invloed hebben op de maat. Dit voorkomt dat de schoen in de winkel perfect lijkt te passen maar dat op het hockeyveld niet meer blijkt te doen.

• De duurste schoen is niet altijd de beste! Kies voor de schoen die het beste bij je individuele wensen en eisen past.

• Hou met het kopen van hockeyschoenen rekening met je voettype; een platvoet heeft bv. meer stabiliteit nodig terwijl een stugge holvoet juist extra demping nodig heeft.

• Bekijk hier onze collectie hockeyschoenen!