Waarom een personal trainer zinvol is voor hardlopers

Hardlopen is een van de gezondste sporten die je kunt beoefenen, maar het is niet ongebruikelijk dat zelfs ervaren hardlopers ineffectief trainen en afgeleid raken.

Als hardlopen belangrijk voor je is, kan investeren in een gekwalificeerde personal trainer uitermate nuttig zijn. Je zult gebruikelijke valkuilen vermijden waar veel hardlopers voor staan, zoals geblesseerd raken door overtraining of het niet halen van trainingsdoelen. Daarnaast heb je een partner om je te begeleiden terwijl je werkt aan het bereiken van je doelen.

Dit zijn onze belangrijkste redenen waarom een personal trainer de moeite waard kan zijn voor hardlopers en hoe je een goede trainer kunt vinden.

Vijf voordelen aan het hebben van een personal trainer
1. Je verduidelijkt jouw doelen: Hardlopers doen aan hardlopen om verschillende redenen. Wil je fit worden, afvallen of trainen voor een marathon? Het antwoord vinden op de vraag "waarom doe ik dit?" met de hulp van een professional is een essentiële eerste stap. Zonder een antwoord op deze vraag kun je geen goede doelen stellen of je motivatie op de lange termijn handhaven.

2. Je krijgt een trainingsschema dat bij jou past: Stop met het zelf bedenken van een trainingsplan. Er is veel algemeen advies, maar het kan overweldigend zijn. Doe je elke week genoeg snelheid- en duurtraining? Is hartslagtraining geschikt voor jou? Een personal trainer zal een gedetailleerd plan ontwerpen, specifiek afgestemd op jouw behoeften en doelen.

3. Je zal geen hardlooptraining overslaan: Een personal trainer helpt je om je voortgang bij te houden en het beste van alles: Hij/Zij helpt je door te blijven gaan.

4. Je vermindert de kans op blessures: Hardloopblessures ontstaan meestal door ineffectief te trainen, bijvoorbeeld door een verkeerde type hardlooptraining te kiezen of te veel doen. Een persoonlijke trainer helpt je de perfecte balans te vinden.

5. Je zult genieten van volledige ondersteuning: Als je een betere hardloper wilt worden, spelen veel factoren een rol, zoals goede voeding en voldoende krachttraining. Een goede coach zal het hele plaatje bekijken en geïndividualiseerde aanbevelingen doen op alle relevante gebieden.

Hoe vind je een goede personal trainer?

Als je hebt besloten om ervoor te gaan en een personal trainer aan te nemen, volgen hier enkele tips voor hardlopers:

• Vraag je hardloopvrienden of bekijk social media. Je maakt minder snel een foute keuzes als je vertrouwt op mond-tot-mondreclame.

• Zoek naar iemand met ervaring in het coachen van hardlopers - en in het bijzonder marathonlopers - als het lopen van een marathon je uiteindelijke doel is.

• Vraag naar referenties en zoek naar professionele certificering van bekende, relevante organisaties in de hardloop wereld.

• Het gaat niet alleen om ervaring; persoonlijkheid is ook belangrijk. Als je de sfeer niet fijn vindt kun je wellicht beter voor iemand anders kiezen.

Hoe gemotiveerder je bent om te beginnen met hardlopen, hoe meer profijt je hebt van het werken met een personal trainer. Als je besluit om sterker en fitter te worden dan je ooit bent geweest, kan een personal trainer een verstandige investering zijn. Vooral als je iemand vindt die een goede invloed op je heeft.

Gerelateerde blogs Alle blogs