• Gratis afhalen in de winkel
  • Gratis retourneren
  • Levertijd 1 tot 3 werkdagen

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN FITNESSSCHOENEN?

Onder de verzamelnaam fitness valt een groot aantal verschillende activiteiten zoals steps, aerobics, cardio fitness, spinning, pilates, bodypump, maar ook dans- en combatworkouts.
De mate waarin spieren, pezen en gewrichten worden belast verschilt sterk per activiteit. Om blessures te voorkomen en het comfort te vergroten is het erg belangrijk om de eigenschappen van je schoenen goed af te stemmen op de activiteiten die je gaat doen. We hebben de belangrijkste eigenschappen van fitnessschoenen op een rijtje gezet.

Demping

Om de schokken die ontstaan tijdens het springen en dansen op te kunnen vangen, is het belangrijk dat een schoen over voldoende demping beschikt. Vaak worden de tussenzolen van fitnessschoenen gemaakt van goed dempende materialen zoals PU of EVA. Naast dempende tussenzolen hebben de meeste merken hun eigen specifieke dempingsystemen die in de voorvoet en/of in de hiel zijn ingebouwd (bijvoorbeeld Nike Air, Zoom Air, Asics GEL, Adidas Adiprene). Afhankelijk van de activiteit is het belangrijk of het dempingsysteem in de voorvoet, hak of in beiden zit.

Stabiliteit

Bij sommige vormen van high impact groepslessen en een aantal danceworkouts worden voeten en gewrichten intensief zijwaarts belast. Om de kans
op vervelende enkelblessures tijdens de zijwaartse bewegingen te verkleinen, moet een schoen over voldoende zijwaartse stabiliteit beschikken. Extra stabiliteit wordt vooral verkregen door:

• Buitenzolen met een brede basis
• Het gebruik van bepaalde kuipconstructies in de zool
• Verstevigingen in het bovenwerk
• Extra veteringssystemen

Let op! Dikke, zachte tussenzolen zitten vaak heerlijk, maar bieden over het algemeen weinig stabiliteit.

Ventilatie

Sommige fitnessactiviteiten zijn zeer intensief en hebben sterke transpiratie tot gevolg (ook van de voeten). Om ervoor te zorgen dat een schoen de
warmte van de voet goed kwijt kan, is het belangrijk dat het bovenwerk goed ventileert. In het bovenwerk van veel fitnessschoenen is hiervoor gebruik gemaakt van mesh nylon, een zeer open geweven materiaal dat ervoor zorgt dat de warmte snel naar buiten kan.

Pasvorm

Schoenen met een goede pasvorm zijn, vooral bij bewegingsintensieve vormen van fitness, zeer belangrijk. Uiteraard is een goede maat belangrijk,
maar ook de leest van de schoen moet goed bij de vorm van de voet passen. De belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn de volgende:

• De schoen moet bij de hiel perfect aansluiten en absoluut niet slippen.
• De schoen moet in de lengte over voldoende teenruimte beschikken. Te kleine schoenen verhogen de kans op pijnlijke tenen en blauwe nagels.
• De breedte van de schoen moet perfect aansluiten bij de breedte van de voet. Te brede schoenen verhogen de kans op blaren en verminderen de stabiliteit.

Intersport uses COOKIES to make sure you get the best experience on our website. If you continue we assume you consent to us using them.