• Levertijd 1 - 3 werkdagen
  • Gratis retourneren
  • Gratis afhalen in de winkel

Maak je klaar voor je eerste langere afstanden met het juiste trainingsschema

Je adrenaline is al aan het pompen en je hebt nog maanden te gaan voordat je de eindstreep overschrijdt. Marathontraining is een geleidelijk proces dat tijd, toewijding en voorbereiding vergt. Het vinden van een trainingsplan dat past in je dagelijkse routine is de sleutel om gemotiveerd te blijven en om je marathondoelen te bereiken.

Om te trainen voor een wedstrijd, ongeacht welke afstand, begin je met het maken van een wekelijks trainingsschema. Geef prioriteit aan je training tijdens deze periode en voer minimaal 4 wekelijkse sessies uit met het volgende:

• Een gematigd tempo van een korte tot gemiddelde afstand
• Eén lange termijn run
• Ontspannen joggen
• Snelle training of zwaardere trainingen om intervaltraining, tempo runs, heuvels, circuittraining en andere oefeningen te oefenen om je cardiocapaciteit te vergroten voor lange afstanden

Door dingen in je routine te mixen, kun je je prestaties verbeteren en je marathondoelen bereiken.

Belangrijke tips om te trainen voor een 10km run

Gefeliciteerd, je bent de challenge aangegaan! Je hebt een trainingsschema opgesteld en dús ben je op de goede weg.

Na je trainingsplan is het nu tijd om je basiskilometrage te verhogen door je oefeningen te variëren binnen je normale routine. Het verhogen van je basisrendement met een snelheid van 10 procent per week is gezond en heeft een effectief effect.

Trainen voor een race van 10 km kan intens zijn, dus denk eraan om rustdagen in te plannen of om het aantal kilometers eens in de paar weken te verminderen waardoor je lichaam de tijd heeft om te herstellen. Cross-training activiteiten zoals yoga, wandelen, fietsen, vechtsporten en zwemmen zijn geweldige manieren om actief te blijven terwijl je je lichaam wat rust geeft.

Dingen om te overwegen bij het overstappen naar marathontraining

Je voorbereiden op je eerste marathon draait om conditionering en om erachter te komen wat voor jou het beste werkt - en dat kost tijd. Geef jezelf gemiddeld ongeveer 10 weken trainingstijd voor wedstrijden tussen de 5 en 20 km. Voor een volledige marathon moet je ongeveer een jaar voorbereiding plannen om volledig getraind en voorbereid te zijn. Het uitvoeren van een paar kortere races is ook een uitstekende manier om je fysiek en mentaal voor te bereiden op je eerste marathon.

Of je nu voor een kortere race of een volledige marathon gaat, het volgen van dit gemakkelijk te implementeren trainingsplan zal je helpen je voorbereid te voelen om je eerste marathon met vertrouwen te lopen!

Gerelateerde blogs