Onderhouden van je wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn een echte aanrader als jij veel wandelt. De schoenen zijn echter ook wel prijzig, het is daarom van belang dat je ze goed onderhoud zodat ze zo lang mogelijk mee gaan.

Levensduur van wandelschoenen

Er is niet echt een bepaalde levensduur voor een wandelschoen, maar de leveranciers van de schoenen geven aan dat je ongeveer rond de 1.500 km nieuwe wandelschoenen nodig hebt. De belangrijkste zaken die daarmee samenhangen zijn op wat voor soort ondergrond je loopt, hoe vaak je loopt in de maand en wat jouw gewicht is. Dat zijn de belangrijkste zaken in verband met slijtage van de wandelschoenen.

De 1.500 km is een richtlijn. Het kan zijn dat een schoen eerder vervangen moet worden gezien de uiterlijke kenmerken. Je kan bijvoorbeeld aan de dempende tussenzool zien dat de demping eruit is als de tussenzool heel erg is ingezakt. Als de onderste, zwarte zool slijt en je ziet een lichtere kleur (tussenzool) er doorheen komen, dan is het tijd om de schoenen te vervangen.

Onderhouden van de wandelschoenen

Een manier om de levensduur van wandelschoenen zo lang mogelijk te houden, is door ze goed te onderhouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

Schoonmaken
Het is belangrijk dat elke keer dat je de schoenen hebt gedragen, je ze daarna schoonmaakt. Als ze niet zo vies zijn, dan kun je het beste ze laten opdrogen om daarna het vuil en de modder eraf te borstelen. Let op: Laat ze nooit opdrogen in de buurt van een kachel of verwarming of in de zon, hierdoor kunnen de materialen in de schoen uitgedroogd raken waardoor je ze sneller moet vervangen en kunnen ze verkleuren. Je kunt ze het beste op een ventilerende en donkere plek neerzetten en, indien nodig, oude kranten of keukenpapier in de schoenen proppen. Het is bovendien aan te raden om de binnenkant van de schoen regelmatig uit te spoelen met lauw water. Hierdoor behouden de schoenen namelijk hun ademend vermogen.

Is een uitgebreidere schoonmaak noodzakelijk, dan kun je ze schoonmaken met een zachte borstel en/of lauw water. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel. Laat ze na het schoonmaken goed opdrogen. Bij een uitgebreidere schoonmaakbeurt is het bovendien verstandig om de veters en inlegzool eruit te halen.

Nog wat extra puntjes waar jij op moet letten:

  • Besteed tijdens het schoonmaken extra aandacht aan haakjes en knikpunten. Vuil blijft hier namelijk gemakkelijker zitten. Wees echter wel voorzichtig met deze plekken. Dit zijn namelijk de zwakste plekken van de schoenen waardoor ze ook sneller kapot kunnen gaan.
  • Heb jij wandelschoenen van Nubuck-leer, dan is het verstandiger om een natte doek te gebruiken in plaats van een borstel zodat je de structuur van het leer niet beschadigd.
  • Bevatten jouw wandelschoenen Gore-Tex? Gebruik dan keukenpapier in plaats van krantenpapier. Door de inkt op het krantenpapier kun je de poriën die zorgen dat de schoen ademend juist verstoppen.
  • Vervang nat papier regelmatig om de schoen sneller te laten drogen en laat nat papier niet te lang in de schoenen zitten om te voorkomen dat de schoenen gaan stinken.
  • Leren wandelschoenen
    Als de schoen aan de buitenkant leer bevat, dan is het belangrijk dat de schoen goed geïmpregneerd wordt. Impregnatie kan via een spray op een schone en droge schoen. Een spray werkt snel en trekt meteen goed in het leer. De schoen behandelen met een bijenwas is nog beter. Bijenwas is een was op natuurlijke basis dat nog een vettig laagje aan de buitenkant aanbrengt waardoor vuil en vocht minder aan de buitenkant kan intrekken. Met bijenwas kan het zijn dat de schoen er optisch anders uit gaat zien. Bijvoorbeeld als je een matte kleur schoen hebt en je plaatst daarover een bijenwas dan gaat de schoen glimmen. Het is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur of je dat wel of niet mooi vindt.

    Ons advies is om de schoenen om de twee weken in te sprayen zodat de schoenen langer mooi blijven. Behandel je schoenen met de bijenwas, dan adviseren wij dat een paar keer per jaar te doen. Bijenwas blijft wat langer zitten op de schoenen, waardoor je het minder vaak hoeft in te vetten. Hoe vaak je dit doet is echter ook afhankelijk van hoe vaak jij de schoenen draagt.

    Wandelschoenen opbergen

    Zorg voordat je jouw wandelschoenen gaat opbergen, dat ze helemaal droog zijn. Haal daarnaast de inlegzooltjes eruit. Zet jouw schoenen altijd op een droge plek neer, bijvoorbeeld in de doos waarin je ze ook gekocht hebt. Gebruik je jouw wandelschoenen alleen tijdens vakanties, check dan altijd of de schoenen nog altijd goed zitten. De tussenzool kan bros worden, waardoor het kan zijn dat de schoen niet meer lekker loopt. Dat komt door materiaalmoeheid.

    Shop wandelschoenen Gerelateerde blogs Alle blogs