Wandelen in de kou

Je hoeft echt niet alleen maar op ski's of een snowboard te staan om te genieten van het winterberglandschap. Tussen de knusse dorpen, imposante witte toppen en besneeuwde dennenbossen lopen vaak tal van wandelwegen om prachtige wandelingen te maken. Maar hoe geniet je daarvan zonder last te krijgen van koude voeten en bevroren vingers?

Ook als je gaat winterwandelen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je ongestoord genieten van een schitterend landschap zonder dat je last krijgt van de kou. Met het dragen van de juiste kleding, schoenen en handschoenen voorkom je dat koude vingers en tenen de overhand krijgen en het plezier van een mooie winterwandeling wegnemen.

Goede voorbereiding

Check vooraf de weersvoorspellingen om de juiste kleding te kiezen. Waait het? Trek een winddichte jas aan. Kies bijvoorbeeld voor een warme softshell jacket en draag daaroverheen een wind- en waterdichte hardshell. Verder is het belangrijk dat je een lekkere warme muts of een hoofdband op zet, zodat je oren bedekt zijn. Zo krijgt de kou geen kans. Tot slot begin je wandeling altijd rustig, hierdoor hebben je spieren de kans om op te warmen.

Flexibele kleding

Draag een wandelbroek of skibroek. Hier kun je je goed in bewegen, en het houdt je ook nog eens warm. Daarnaast zorg dat je lekker zittende thermokleding aan hebt. Thermoshirts en leggings zorgen ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en dat je minder snel onderkoeld raakt. Belangrijk is wel dat je niet gaat zweten, want dat vergroot juist de kans op onderkoeling. Draag meerdere laagjes, zodat je eventueel wat uit kunt trekken mocht het te warm worden. Fleecevesten houden je goed warm en zijn bovendien ademend.

Tijdens de wandeling

Drink genoeg tussendoor. Neem warme thee, koffie of chocolademelk mee in een leuke thermosfles en neem af en toe een slok om warm te blijven. Daarnaast is het om warm te blijven van essentieel belang dat naast genoeg drinken, je ook voldoende eet. Neem wat energierepen mee om te eten tijdens een pauze, terwijl je van het indrukwekkende winterlandschap geniet. Is het glad? Bevestig antislipzooltjes onder je schoenen of maak gebruik van wandelstokken om je grip te vergroten. Ook als het niet glad is loopt dit een stuk makkelijker!

Wandelschoenen

Ga voor warme snowboots. Deze zijn heerlijk dik en zorgen ervoor dat je voeten goed warm blijven. In Nederland winterwandelen? Dan kun je ook voor stevige wandelschoenen gaan waar je voeten goed in zitten. Zorg ervoor dat je schoenen in ieder geval niet te strak zitten, want een slechte doorbloeding maakt dat je sneller last krijgt van koude voeten. Je tenen moeten nog kunnen bewegen in je schoenen.

Handschoenen

Wat niet kan ontbreken tijdens een heerlijke winterwandeling, is een goed paar handschoenen. Je handen bepalen zelfs voor een groot deel je algehele welbehagen. Wanten of vingerhandschoenen, beide hebben zo hun voordelen. Kies je voor een stel wanten, dan blijven je handen warmer, maar een handschoen met vingers zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Het is aan te raden om met koud weer een binnenhandschoen met vingers te dragen en daaroverheen een water- en winddichte want. Zo zullen koude vingers absoluut geen belemmering vormen voor het maken van prachtige winterwandelingen en geniet je nog meer van de besneeuwde bergwereld.

Sokken

Iets dat essentieel is voor het voorkomen van bevroren tenen, is het dragen van de juiste sokken. Kies als je gaat winterwandelen niet voor katoen, maar draag wollen sokken. Een fijn alternatief zijn sokken gemaakt van merinowol. Deze houden je voeten warm bij koude temperaturen, maar doen hetzelfde andersom: ze houden ze koel zodra het warmer wordt. Trek geen extra dikke sokken aan en draag ook niet meerdere paren over elkaar heen. Als je goede wandelsokken draagt, houden die je voeten warm en zijn dubbele lagen niet nodig.

Shop wandelproducten Gerelateerde blogs Alle blogs