Fit blijven en lekker eten met eiwitrijke pannenkoeken

Bij wonen in Nederland hoort het regelmatig eten van pannenkoeken. De Nederlandse pannenkoeken zijn echter, mede door alle suiker en snelle koolhydraten, niet de gezondste keuze. Dit kan veranderen door met een paar kleine aanpassingen eiwitrijke pannenkoeken te maken.

Eiwitrijke pannenkoeken zijn relatief gezond en passen goed in het voedingspatroon van een fanatiek sporter omdat ze helpen voldoende trage koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen. Wel moet er vervolgens aan het beleg gedacht worden, want veel traditionele opties zijn erg ongezond. Goede opties voor beleg zijn suikervrije jam of pasta, vers fruit en kwark met kaneel.

 
 

Eiwitrijke pannenkoeken met banaan
Prak één banaan en meng hem samen met twee eieren en bak er vervolgens kleine pannenkoekjes van. Meer heb je voor één persoon niet nodig. Voor extra smaak kan er eventueel een snufje kaneel door het beslag gedaan worden.

Eiwitrijke pannenkoeken met kwark
Veel sporters zijn fan van kwark omdat je er veel mee kan doen, zoals pannenkoeken maken, en er veel eiwitten inzitten. Voor kwarkpannenkoekjes meng je 150 gram havervlokken, 100 gram (magere) kwark, 100 ml (magere) melk en drie eieren met elkaar. Eventueel kan je nog een halve eetlepel kaneel, een beetje zoetstof of cacaopoeder toevoegen voor extra smaak.

Eiwitrijke pannenkoeken met eiwitpoeder
Hoewel niet iedereen van onnatuurlijke ingrediënten houdt, is ook het gebruiken van eiwitpoeder een mogelijkheid. Deze pannenkoeken zijn vooral erg geschikt na een workout vanwege het hoge eiwitgehalte.

Klop voor deze pannenkoeken drie eiwitten stijf in een vetvrije kom. Lepel er daarna voorzichtig 40 gram eiwitpoeder met vanillesmaak, 75 gram boekweitmeel en 100 ml (magere) melk doorheen. Eventueel kan er nog een zoetstof aan het beslag toegevoegd worden.

Ook hiermee valt de variëren. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld 25 gram chocolade-eiwitpoeder te mengen met drie eiwitten en 15 gram pindakaas. Een andere variatie is om eiwitpoeder met aardbeiensmaak te gebruiken in plaats van vanillesmaak. Voeg dan ook vers fruit toe aan het beslag voor lekkere fruitpannenkoeken.

Gerelateerde blogs Alle blogs